• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Građani Hadžića od sada imaju kontinuirano snabdijevanje čistom pitkom vodom

Zamućenje vode, prokuhavanje te odlazak u trgovine po flaširanu vodu bio je višegodišnji problem građana Hadžića koji su korisnici kraškog izvorišta Krupa. Zamućenje izvorišta je direktna posljedica nekontrolisane sječe šume od strane preduzeća JKP Sarajevo – šume Sarajevo.

„Jedan od mojih prioritenih ciljeva prilikom dolaska na čelo „Komunalca“ bio je rješavanje problema izvorišta Krupa. Građani su s pravom sve ove godine negodovali, ali evo došao je trenutak kada s ponosom možemo reći da je mutna voda na našim česmama stvar prošlosti. Općina, Komunalac i inžinjeri preduzeća “ER project” kreirali su optimalno rješenje. Uspostavili smo telekomunikacijski sistem upravljanja i nadzora postojećih pumpnih stanica i rezerovara u sistemu Krupa - Lokve – Hadžići. Građani Hadžića od sada imaju kontinuirano snabdijvanje čistom pitkom vodom“, kazao je direktor JKP „Komunalac" Admir Tabak.

Izgrađeni vodni objekti koji čine ovaj sistem su rezervoar i pumpna stanica “Zovik 1”, pumpna stanica “Zovik” i “HIB 1”, pumpna stanica i rezervoar “Lokve 1”, rezerovar “Lokve” te pumpna stanica “Jeleč”. Postavljen je kontejner na lokaciji Donji Zovik-Krupa u kojem su smještene dvije AUME (elektroventili) i turbidimetar (koji vrši mjerenje mutnoće od 0-100 MTU) te je postavljen i video nadzor.

Komplentan sistem uvezan je u PLC sistem (programski kontroler) kojim se automatski reguliše dotok i zaustavlja voda ukoliko ona nije u graničnoj vrijednosti MTU. Po potrebi, putem sondi, vrši se uključivanje pumpnih stanica Jeleč, bunar Garovci, HiB 2 te uskoro i bunar SRC Hadžići.

Sistemom se upravlja iz Centra za upravljanje u JKP “Komunalac” Hadžići. Aplikacija je instalirana i na mobilnim uređajima radnika koji vrše monitoring 24/7.