• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

MZ Raštelica: Izvještaj o realizaciji infrastrukturnih radova 

U naselju Donja Raštelica privode se kraju radovi izgradnje sportskog igrališta. Završeni su dosta obimni zemljani radovi i izgradnja temelja . Pri kraju je izgradnja potpornih zidova i polaganje planiranih elektroinstalacija i uzemljenja. Nakon toga planirana je montaža rešetkaste ograde (kaveza), rasvjete i asfaltiranje ploha za fudbal i košarku.

U narednim danima kreće se sa izgradnjom i treće plohe, odnosno dječijeg igrališta sa mobilijarom. Prilikom nabavke i ugradnje opreme za sportske površine i mobilijara u Raštelici, planirana je nabavka i montaža opreme i ograde za igralište u Vukovićima (golovi,koševi, dječiji mobilijar).

U naselju Đanići planirano je asfaltiranje lokalne saobraćajnice (kolizija sa izgradnjom glavnog kolektora fekalne kanalizacije Vukovići -Tarčin).

Planirana je sanacija odnosno vraćanje u prvobitno stanje devastiranih dijelova ulica u Donjoj Raštelici (kolizija sa izgradnjom fekalnog kolektora).

Završena je izgradnja vodovoda "Zamjena"sa dijelom do osnovne škole koji je trenutno operativan za potencijalne korisnike.

Nakon poboljšanja hidrološke situacije, odnosno s porastom vodostaja rijeke Kalašnice pristupit će se poribljavanju iste potočnom pastrmkom .

Pripremu i realizaciju radova kontinuirano prati Savjet Mjesne zajednice Raštelica (Koordinacioni tim na terenu Fikret Šarić, Almir Husanović i Subašić Hazret), Općina Hadžići (Adnan Fazlibašić, Jasmina Rahmanović i Mirsad Bašić), JP “Autoceste” FBiH (Edin Gadžo i Ivan Rebac), “Euroasfalt” i "Sela"(Midhat Bečiragić) te nadzor IGH (Vahid Palić).

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo finansira i projekte utopljavanja područne škole u Raštelici i Lokvama u okviru projekta Energijske efikasnosti u javnim objektima KS. Radi se o kreditnim sredstvima Europske unije i Europske banke za obnovu i razvoj.

Na područnoj školi u Raštelici, postavljena je termo fasada (15 cm) uz zadržavanje autentičnog izgleda (objekat je od posebnog kulturno-historijskog značaja). Izvršena je kompletna zamjena vanjske stolarije (autentičnog izgleda i dimenzija), rekonstruisan je krov i svi sanitarni čvorovi, instalirana je kotlovnica sa modernim sistemom centralnog grijanja (mogućnost daljinskog upravljanja). Svi radovi su u završnoj fazi ili su gotovi. Preostali posao je čisćenje gradilišta.

Savjet Mjesne zajednice Raštelica

predsjednik Almir Husanović