• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Privredna zona Hadžići: Postavljena zaštitna ograda, pametna rasvjeta i uređaj za kontrolu kvalitete zraka

Privredna zona Hadžići prvi je poslovno-proizvodni centar u Bosni i Hercegovini u kojem je implementiran projekat „Pametna javna rasvjeta“. Postavljena su 43 stuba rasvjete sa najmodernijim LED rasvjetnim tijelima, senzorima i softwerom koji smanjuju potrošnju energije i troškove. Početna mjerenja i analize pokazuju da se ostvaruje ušteda čak do 65%. Vrijednost projekta iznosi 213.370,56 KM, a radove je izvelo preduzeće SES d.o.o.

Gradovi i općine, odnosno njihova infrastruktura moraju ići u korak s vremenom i jednakom brzinom napredovati i rasti. Privredna zona Hadžići opremljena je i uređajem za praćenje kvalitete zraka. Stacionarni uređaj ima mogućnost mjerenja zagađenosti zraka (PM10 i PM2.5), pritisak, temperaturu i vlažnost te ga je moguće integrisati u “SmartCity” pomoću bežične komunikacije.

Preduzeće Musić Company iz Hadžića okončalo je radove izgradnje 1068 metara zaštitne panelne ograde oko Privredne zone Hadžići. Radove vrijedne 309.151, 98 KM finansirali su Ministarstvo privrde KS i Općina Hadžići.