• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Općina Hadžići i UNHCR izgradili dječije igralište u Donjim Hadžićima

Predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagné i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović predali su danas građanima Mjesne zajednice Donji Hadžići na upotrebu novoizgrađeno dječije igralište.

Ono bi između ostalog trebalo da olakša interakciju djece i roditelja iz naše lokalne zajednice sa korisnicima centra Ušivak, a sadrži opremu prilagođenu djeci s invaliditetom, stvarajući tako inkluzivno okruženje.

“ Zahvaljujem se u ime građana na ovom lijepom poklonu. Drago nam je da je on došao sa najvišeg svjetskog nivoa putem UNHCR-a i IOM-a te se nadam da neće biti posljednji. Naša općina je otvorena, a građani su pokazali jedno veliko srce kada su u pitanju drugi i drugačiji. Prihvatili smo izbjeglice i migrante smatrajući ih prije svega ljudima i jednakima sebi. Znamo svi da se u blizini ovoga igrališta nalazi izbjeglički kamp Ušivak u kojem ima puno djece koja će ovaj vaš poklon koristit zajedno sa našom djecom koja ovdje žive. Hvala još jednom svima, a posebno našoj uposlenici Samiri Fejzić koja je sve ovo odlično projektovala”, kazao je načelnik Ejubović.

Igralište je izgrađeno u okviru projekta „Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu" koji sufinansiraju Evropska unija - Instrumenti vanjske politike, a koji zajednički sprovode UNHCR i IOM. Fokus projekta bio je na socijalnoj koheziji i podršci lokalnim zajednicama i institucijama koje ugošćuju/pomažu izbjeglicama i migrantima i kojima je potrebna finansijska podrška za projekte koji mogu donijeti dobrobit kako lokalnim zajednicama tako i osobama od interesa UNHCR-a.