• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Pravilnik o uslovima i postupku za odobravanje jednokratne novčane pomoći u snošenju troškova liječenja

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, korisnici i postupak ostvarivanja prava jednokratne novčane pomoći u snošenju dijela troškova liječenja, sa područja općine Hadžići. Prava na jednokratnu novčanu pomoć po ovom osnovu mogu ostvariti samo lica ili članovi njegove porodice, koja imaju prebivalište na području općine Hadžići, najmanje jednu godinu dana prije podnošenja zahtjeva.

Licima ili porodicama u stanju socijalne potrebe smatraju se lica i porodice koje se nađu u stanju da je njemu ili njegovoj porodici neophodna pomoć društvene zajednice, jer na osnovu vlastitih materijalnih mogućnosti ne mogu obezbijediti zaštitu ugroženog života ili zdravlja, ili druge posljedice koje se ne mogu otkloniti bez tuđe pomoći.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti lica ili članovi njihove porodice u slučajevima kada je potrebno na pricipu solidarnosti pomoći u zaštiti života ili zdravlja lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe, a njihove materijalne i druge prilike ne mogu obezbijediti prevazilaženje trenutne situacije u kojoj su se zatekli.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može se odobriti za pomoć u snošenju dijela troškova liječenja u maksimalnom iznosu do 500,00 KM. Izuzetno, može se odobriti iznos veći od 500,00 KM u slučaju izuzetno teške materijalne situacije ili teške bolesti koja zahtjeva veće finansijske izdatke za liječenje iste.

Tekst Pravilnika sa detaljnim uputstvima preuzmite OVDJE.

Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć u snošenju troškova liječenja preuzmite OVDJE.