• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Sjećanje na herojske dane odbrane Prehulje

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u selu Trzanj, spomen obilježju ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu i na mezaru pukovnika Armije RBiH Refika Tufe, tradicionalnim pohodom na Prehulju jučer je obilježena 32. godišnjica “Bitke na Prehulji”. Ovaj događaj organizuju Udruženje “Veterani policije SJB Hadžići” i Općina Hadžići. Cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja s područja općine Hadžići, predstavnici Općine Hadžići te delegacija OO SDA Hadžići.

Slobodni prostori općina Konjic i Hadžići na početku agresije bili su jedini prolaz ka glavnom gradu BiH i zato je bitka na Prehulji bila od velike važnosti. Uvidjevši značaj ovih prostora, neprijatelj je u nekoliko navrata pokušao da ovlada strateškim tačkama. Predsudna bitka desila se 13. maja 1992. godine.

Na prevoju Prehulja bio je stacioniran veliki broj srpskih vojnika. Uslijedila je akcija pripadnika SJB Hadžići i TO Hadžići te mještana svih okolnih sela. Tom prilikom su zarobljene velike količine oružja i municije, a od zarobljenih vojnika prikupljene su važne informacije.

Naime, plan paravojnih srpskih formacija bio je da se iz pravca Bradine spoje sa odredima u Tarčinu i Pazariću te da izvrše napad na okolna naselja i njima ovladaju. U strategijama generala JNA koji su planirali zauzimanje Bosne i Hercegovine stoji da je ključ pokoravanja Bosne zauzimanje greda Ivan-sedlo, Igman i Vlašić. Upravo iz tog razloga Bitka na Prehulji bila je jedna od najznačajnijih za opstanak Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na herojske dane odbrane Prehulje, uloga slobodnog prostora Tarčina i Pazarića u odbrani Općine Hadžići, sjećanje na šehide, poginule borce, heroje rata, RVI, sjećanje na teške dane progona Hadžićana iz njihovih domova kao i promoviranje i veličanje odbrambeno-oslobodilačkog rata razlozi su održavanja ove manifestacije.