• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena 32. godišnjica zločina nad logorašima općine Hadžići

U organizaciji Udruženja logoraša „Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95“danas je u Hadžićima obilježena 32. godišnjica zločina nad logorašima općine Hadžići. Delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježju logorašima ispred zgrade KSIRC-a Hadžići.

Od 10. maja 1992. godine na do tada privremeno okupiranom području općine Hadžići srpske snage formirale su pet logora (zgrada Socijalnog, garaža općine Hadžići, sportska dvorana-KSIRC, magacin TO i podrum u zgradi Hotelka) u koje su protupravno zatvorili 715 lica muškaraca, starijih soba, žena i djece, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Da se radilo o dobro isplaniranom i organizovanom zločinu svjedoči i podatak o premještanju hadžičkih logoraša u druge logore, 300 logoraša u junu mjesecu 1992. u logore kasarna „Slaviša Vajner Čiča“ u Lukavici i KPD „Kula“ na Ilidži, te 80 logoraša u oktobru u logor „Planjina kuća“ u Semizovcu. U navedenim logorima ubijeno, umrlo, strijeljano je 94 hadžićanina, a od ovog broja tijela 51 logoraša nikada nisu pronađena. Najveći broj njih, ukupno 46, odvojen je u Lukavici u kasarni „Slaviša Vajner Čiča“ u noći 23/24. juna 1992. godine i od tog dana pa sve do danas o njima se ne zna ništa.

Za zločine počinjene na ovom području po komandnoj odgovornosti pravomoćno su osuđeni Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, a i neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinović i Nemanja Jovičić.