• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

U petak obilježavanje 32. godišnjice zločina nad logorašima općine Hadžići

Udruženje logoraša „Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95“ Hadžići u petak 10. maja 2024. godine obilježava 32. godišnjicu zločina nad logorašima općine Hadžići. Tog dana u 11,00 sati, položit će se cvijeće na spomen-obilježju logorašima ispred JU KSIRC Hadžići.

Od 10. maja 1992. godine na do tada privremeno okupiranom području općine Hadžići srpske snage formirale su pet logora (zgrada Socijalnog, garaža općine Hadžići, sportska dvorana-KSIRC, magacin TO i podrum u zgradi Hotelka) u koje su protupravno zatvorili 715 lica muškaraca, starijih soba, žena i djece, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Da se radilo o dobro isplaniranom i organizovanom zločinu svjedoči i podatak o premještanju hadžičkih logoraša u druge logore, 300 logoraša u junu mjesecu 1992. u logore kasarna „Slaviša Vajner Čiča“ u Lukavici i KPD „Kula“ na Ilidži, te 80 logoraša u oktobru u logor „Planjina kuća“ u Semizovcu. U navedenim logorima ubijeno, umrlo, strijeljano je 94 hadžićanina, a od ovog broja tijela 51 logoraša nikada nisu pronađena. Najveći broj njih, ukupno 46, odvojen je u Lukavici u kasarni „Slaviša Vajner Čiča“ u noći 23/24. juna 1992. godine i od tog dana pa sve do danas o njima se ne zna ništa. Za zločine počinjene na ovom području po komandnoj odgovornosti pravomoćno su osuđeni Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, a i neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinović i Nemanja Jovičić.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom svjedočite pamćenju i suosjećanju sa žrtvama proteklog rata u Bosni i Hercegovini i na taj način date svoj doprinos očuvanju kulture sjećanja na ovim prostorima.