• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Manifestacija “Odbrana Košćana 2024”, čas historije za osnovce u Hadžićima, Tarčinu i Pazariću

Na današnji dan 18. aprila 1993. godine, ratni zločinac Ratko Mladić, komandant agresorske Vojske Republike Srpske izvršio je napad na polažaje 4. bataljona 9. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine na strateški važnom prevoju Košćan. General Mladić je izgubio bitku i podvijenog repa pobjegao.

Agresor je u tri navrata pokušao zauzeti Košćan. Prvi put 29. oktobra 1992, zatim 8. novembra iste godine, a najveći napad desio se 18. aprila 1993. godine. Zašto baš Košćan?

Košćan je tada predstavljao ozbiljnu smetnju za napredovanje snaga VRS-a prema Ivan-sedlu i uspostave veze između tadašnjih nacionalnih paradržavnih tvorevina u Bosni i Hercegovini, u skladu s dogovorom Milošević-Tuđman iz Karađorđeva, koji je operacionaliziran sporazumom iz Graza između Radovana Karadžića i Mate Bobana.

Bitke koje su na Košćanu vodili borci Devete brdske i MUP-a protiv daleko naoružanijeg neprijatelja su legendarne. Košćan je iznjedrio 11 “Zlatnih ljiljana”, najveće vojničko priznanje. Mnogi su u temelje naše države ugradili svoje živote i dijelove tijela.

Udruženje “9.bbr” Hadžići tradicionalno svake godine organizuje časove historije za osnovce sa područja općine Hadžići. Učenici su jutros zajedno sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja naše općine položili cvijeće na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH ispred osnovnih škola. Časove historije održali su Almin Dželilović, Zehro Marić i Nermin Subašić.

U subotu 4. maja 2024. godine u 12:00 sati na Košćanu održat će se tradicionalna manifestacija „Odbrana Košćana 2024 “.