• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Danas je Dan Armije RBiH: Vojna sila koja je odbranila domovinu BiH

Danas je Dan Armije RBiH, koja je osnovana 15. aprila 1992. kao odgovor na agresiju na našu zemlju koja je uslijedila nedugo nakon provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Osmog aprila 1992. predsjedništvo Bosne i Hercgovine proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane Bosne i Hercegovine. Teritorijalna obrana Bosne i Hercegovine bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne Obrane Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Sljedeći dan, 9. aprila, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriju Bosne i Hercegovine u Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH); pod komandu Oružanih snaga trebala se staviti Patriotska liga Bosne i Hercegovine, Zelene beretke, TO BiH, HVO, HOS i druge grupe otpora jugo-srpskoj agresiji.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je ujedinjenjem jedinica TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a Bosne i Hercegovine i raznih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku, Armiju Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila. Do tada je korišten stari naziv Teriotorijalna odbrana Bosne i Hercegovine.

Tokom četverogodišnjeg odbrambeno rata, Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od 200.000 pripadnika.

U otporu koji su mnogobrojni dobrovoljci pružali protiv, u svakom smislu nadmoćnije Jugoslavenske narodne armije, bili su vođeni ljubavlju prema domovini, iz čega je proizašla sva njihova hrabrost, požrtvovanje i vjera da će jednog dana doći dan oslobođenja.

Borili su se za očuvanje i zaštitu Bosne i Hercegovine i cjelokupnost njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana. Akcija odbrambene borbe BiH je zbog uspješnosti u borbama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.