• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Dodjeljena sredstva za rad Udruženju "Dajte nam šansu"

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko–invalidsku, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, izbjegla i raseljena lica Općine Hadžići Senad Kovačević potpisao je jučer ugovor sa predsjednicom Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" Ines Kavalec. Potpisanim ugovorom Udruženju "Dajte nam šansu" dodijeljeno je 10.000 KM.

Na području općine Hadžići registrovano je 49 porodica sa djecom ili osobama s poteškoćama u razvoju, što je 171 članova-korisnika nekih od usluga Udruženja.

Udruženje "Dajte nam šansu" je registrovano 24. marta 2011. godine kao rezultat prepoznavanja zajedničkog problema, a to je „mjesto u društvu“ porodica djece/osoba s poteškoćama u razvoju koje je na nezavidnom nivou. Glavni razlog postojanja Udruženja je sistemsko i institucionalno rješenje i pružanje pomoći navedenim porodicama.

Sve usluge Servis centra su besplatne za sve porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju na nivou KS bez obzira na dob, stepen i vrstu poteškoće. Servis centri “Dajte nam šansu” daju podršku čitavoj porodici i jedini su ovog tipa – sa ovakvim setom usluga na nivou KS i to na općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo.

Od početka rada do danas, u Servis centrima registrovano je 921 porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju, što je 3.460 članova, odnosno korisnika usluga, te je za njih pruženo 123.443 besplatnih usluga podrške.

- Prema zakonima o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti naše zemlje osobe s invaliditetom ili intelektualnim teškoćama, imaju pravo na mjesečnu novčanu pomoć, osposobljavanje za život i rad, smještaj u drugu porodicu ili ustanove socijalne zaštite, usluge socijalnog ili nekog drugog stručnog rada, kućnu njegu i pomoć u kući, i još mnogo toga. Ali, većina ovih mogućnosti ostaje na papiru. S obzirom na to da u našoj lokalnoj zajednici ima 49 registrovanih porodica ovoga tipa naša je obaveza da čvršće i odlučnije budemo njihov servis i pomoć. Sistemski pristup rješavanja njihovih problema je neophodan - istakao je Kovačević.

Usluge koje su besplatne i dostupne porodicama na nivou Kantona Sarajevo: Psihološka podrška za sve članove porodice; Kratki boravak (boravak djece/omladine u Servis centru do 4 sata dnevno); Cjelodnevni boravak (boravak djece/omladine u Servis centru do 8 sati dnevno); Usluge zdravstvene njege; Individualni rad; Opservacija/procjena stepena razvoja djeteta; Okupaciona terapija za djecu predškolskog i školskog uzrasta i odrasle; Kratki predah/radna subota (24 satni boravak); Informativno pravna podrška; Fizioterapija; Terenska podrška mobilnog tima u domu porodice; Usluge prijevoza korisnika; Mobilni tim;Podrška u kriznim situacijama i Online podrška. Dodatne informacije o radu Udruženja možete dobiti putem telefoa: +387 33 760 145, Fax: +387 33 760 146, Email: dajtenamsansu@dajtenamsansu.org.