• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

„Balkanski kvadrat kredom“, ili ljubav u sjeni šaltera

U četvrtak 7.12.2023. godine u Multimedijalnoj sali Hadžići sa početkom u 18:00 sati bit će odigrana predstava „Balkanski kvadrat kredom“.

Najnoviji dodatak repertoaru Altteatra, predstava „Balkanski kvadrat kredom“ prati mladi par u borbi s vjetrenjačama sistema, na njihovom neizvjesnom putovanju kroz labirinte birokratije, institucija i nametnutih ograničenja, odakle vrebaju brojni izazovi kojima se odupiru humorom i pjesmom.

Komad na satiričan i provokativan način postavlja važna pitanja zajednička mladima na Balkanu: kakva je njihova budućnost u rodnoj zemlji, može li ljubav platiti račune i unijeti smisao u svijet izokrenutih vrijednosti, te konačno - ostati ili otići?

Dok nastoje da izgrade osnove normalnog života, osiguraju egzistenciju, zasnuju porodicu ili pronađu dom, nailaze na niz grotesknih likova i apsurdnih situacija, suočavajući se sa korupcijom, nepravdom, predrasudama, bahatošću vlasti i drugim problemima koji tište i paraliziraju cijelo društvo.

U potrazi za mogućim rješenjima, pred junacima je izbor između bijega, pristanka na život u vlastitom malom svijetu u kojem će vraćati kredit i živjeti na rate, i pokušaja da sruše zidove koji onemogućavaju svaku promjenu i napredak. Oružje za kojim posežu u toj borbi je humor, savršeno inkorporiran u sjajne songove i koreografije koji predstavu čine zabavnom i pitkom uprkos njenoj ozbiljnoj tematici.

„Balkanski kvadrat kredom“ gledaocima nudi odgovore na pitanja koja možda još nisu postavili, ali i pitanja na odgovore koje su mislili da znaju. I, najvažnije, potiče na propitivanje.