• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Održana 26. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići

U zgradi Općine Hadžići danas je održana 26. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići. Sjednicu je uz 26 prisutnih vijećnika vodio predsjedavajući Almin Bašić. Pored općinskog načelnika Hamde Ejubovića i rukovodioca općinskih službi, sjednicu su pratili zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Eldar Čomor te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Adi Kalem.

Usvojen je Nacrt Budžeta Općine Hadžići za 2024. godinu. Planiran je iznos od 17 miliona KM. U Informaciji o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za period 01.01-30.09.2023. godine stoji da su ostvareni prihodi i primici u iznosu od 14.297.474,27 KM što predstavlja 72,95% planiranih sredstava.

Meliha Halilagić imenovana je na dužnost pravobranioca Općine Hadžići na mandatni period od četiri godine. Mandat imenovanoj teče od 04.12.2023. godine.

Vijećnica Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Hadžići Tabak Velida podnijela je zahtjev za prestanak mandata, a isti je dodjeljen sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste istog političkog subjekta Vatrić Nerminu. Polaganjem svečane zakletve Vatrić je preuzeo mandat i postao punopravni član Općinskog vijeća.

Usvojena je Odluka o imenovanju predsjednika Općinske izborne komisije Hadžići. Predsjednik Općinske izborne komisije bit će Eldar Proha. Također, vijećnici su primili na znanje Odluku o imenovanju dva člana Općinske izborne komisije Hadžići: Sanja Sadiković i Belma Halvadžija.

Potrebnu većinu dobile su odluke o usvajanju i provođenju planova parcelacije za stambena naselja “Drozgometva II“, ”Tarčin 2 i 3” te „Stambeno naselje Bioča“.

Vijeće je u formi nacrta usvojilo Strategiju za mlade Općine Hadžići za period 2023-2027. godina.

Razmotrene su informacije o ugroženosti teritorije općine Hadžići minsko - eksplozivnim i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, o radu organa mjesnih zajednica na području općine Hadžići te o uspjehu, učenju i vladanju učenika osnovnih i srednje škole na području općine Hadžići za školsku 2022/2023. godinu.

Opozicioni blok u Općinskom vijeću Hadžići predvođen vijećnicima Kluba Naroda i Pravde, Kluba SDP-a, Kluba samostalnih vijećnika Redžepovac-Japalak, Kluba samostalnih vijećnika (Mujanović i Horman) glasao je danas protiv Rješenja o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju fekalne kanalizacije u naseljima Donji Hadžići, Ušivak i Musići. Na ovaj način stopiran je vitalni infrastrukturni projekat koji bi znatno poboljšao uslove života građana navednih naselja.

“Nažalost, politikanstvo je do te mjere zavladalo opozicijom u Općinskom vijeću Hadžići da se projekti i ovakve vrste stopiraju i protiv njih se glasa. Jedna potpuno neodgovorna politika prema građanima Donjih Hadžića, Ušivaka i Musića. U svakom slučaju ovo nas neće pokolebati. Odgovorni dio Općinskog vijeća i ja kao načelnik naći ćemo način da se projekat izgradnje fekalnog kolektora realizuje kako je i planirano”, kazao je Ejubović.

 

Za navedeno rješenje su glasali vijećnici Kluba SDA, predsjedavajući OV Almin Bašić te Klub samostalnih vijećnika Mujo Ibrica-Rusmir Sušić.