• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Kasarna Žunovnica: U toku akcija uklanjanja površinskog NUS-a

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na lokaciji nekadašnjeg vojnog objekta u Žunovnici u općini Hadžići započeto je sa provođenjem operacija sistematske pretrage površine kontaminirane eksplozivnim sredstvima. Ove aktivnosti se obavljaju u okviru pilot projekta odobrenog odlukom Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini od 30.08.2023. godine.

Operacije uklanjanja eksplozivnih sredstava na lokaciji Žunovnica provode se radi testne faze u okviru završnog Nacrta Standarda za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini.

Naime, radi se o eksplozivnim sredstvima koja su razasuta na velikom dijelu površine bivšeg vojnog objekta u Žunovnici nakon eksplozije skladišta tokom 1995. godine. Radove na ovom zadatku izvode pripadnici Federalne uprave civilne zaštite sa pripadnicima Pirotehničke službe Policije Republike Češke.

Radi se o dugogodišnjoj saradnji timova za uklanjanje eksplozivnih sredstava na osnovu pomenutog Memoranduma o razumjevanju sa ciljem međusobne razmjene iskustava i saznanja do kojih se došlo u dosadašnjem radu na površinama kontaminiranim eksplozivnim sredstvima kako bi se eventualna bolja rješenja ugradila u Nacrt Standarda za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini. Površina koja će biti očišćena ovim projektom iznosi oko 10.000 m2, završetak radova se očekuje 06.10.2023. godine.

Obilazak lokacije, 2.10.2023. godine izvršili su predstavnici Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, BHMAC-a i Općine Hadžići razgovarali o značaju i dinamici realizacije ovog projekta, kao i o nastavku saradnje Federalne uprave civilne zaštite sa Pirotehničkom službom Policije Republike Češke na konačnom uklanjanju razasutih eksplozivnih sredstava, kako na lokalitetu Žunovnice, tako i na drugim lokacijama u Bosni i Hercegovini na kojima postoji ova vrsta opasnosti za građane.