• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena 31. godišnjica od pogibije Hikmeta Mehmedića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u Gradcu danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije heroja Hikmeta Mehmedića Hikca, načelnika Štaba 9.brdske brigade ARBiH.

Pored članova prodice cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, boračkih udruženja općine Hadžići te delegacija OO SDA Hadžići. Kulturu sjećanja na ovaj događaj iz godine u godinu čuvaju učenici osnovnih i srednjih škola. Danas su u pratnji svojih nastavnika o Hikmetu slušali učenici Srednjoškolskog centra Hadžići i Osnovne škole “Hadžići” Hadžići.

O Hiketu se ima mnogo toga kazati. Bio je jedan je od rijetkih oficira bivše JNA koji se aktivno uključio u borbu na ovim prostorima. Ogroman je doprinos dao svojim znanjem i zalaganjem da bi se uspostavio sistem odbrane od nadolazeće agresije na BiH i slobodne teritorije općine Hadžići.

Hikmet Mehmedić je rođen 11.09.1964. godine u selu Jeleč – Hadžići. Aktivno vojno lice. Poginuo je 20.09.1992. godine na Zagonima – Gradac, kao vojnik, na dužnosti načelnika Štaba 9. brdske brigade prilikom jednog komandantskog izviđanja. Posthumno je 1996. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem ‘Zlatni ljiljan’.