• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Održana druga vanredna sjednica Općinskog štaba CZ

Na osnovu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite i Odluke Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće zbog širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo danas je održana druga vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.

Sjednicom je predsjedavao komandant Štaba g. Hamdo Ejubović. Njega su članovi izvjestili o trenutnoj zdravstvenoj, sigurnosnoj i socijalnoj slici naše općine. Usvojene su sljedeće mjere i aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa.

Zbog policijskog sata i ograničenja kretanja novo radno vrijeme ambulante u Tarčinu je do 18:00 sati. Građani koji imaju potrebu za ljekarskom intervencjiom ili konsultacijom obratit će se u Dom zdravlja Hadžići. Radno vrijeme Doma zdravlja Hadžići je do 22:00 sata, uz napomenu da Hitna pomoć radi 24 sata.

Zaštitna sredstva za Dom zdravlja Hadžići čije su zalihe dostatne do kraja tekuće sedmice popunit će se novim količinama. Na taj način ćemo sačuvati ljekare i medicinsko osoblje koji su najviše izloženi.

Nabavljena su sredstva za dezinfekciju i čišćenje ulica. Čim povoljni vremenski uslovi dozvole krenut će se sa masovnom akcijom dezinfekcije ulica u Hadžićima, Pazariću i Tarčinu.

Molimo građane da se svi zajedno potrudimo da ispoštujemo naredbe i preporuke kriznih štabova Federacije BiH i Kantona Sarajevo te Općinskog štaba civilne zaštite. Nećemo diskutovati o naredbama nego ćemo ih ispoštovati, od prve do posljednje, na dobrobit svih nas.

Obezbijedili smo neophodna materijalna i tehnička sredstva. Spremni smo u svakom momentu po bilo kom pitanju intervenisati u skladu sa potrebama građana.

Širenje lažnih vijesti i dezinformacija je naročito opasno u periodu krize, može doprinijeti neodgovornom ponašanju građana koji mogu ugroziti i sebe i druge. Krizne situacije zahtijevaju dodatan oprez i temeljito provjeravanje informacija da se ne bi dodatno doprinosilo širenju panike. Zamolio bih građane da se drže uputstava, preporuka i naredbi zvaničnih institucija ove zemlje.