• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Otvorena izložba 114 Kur'ana iz zbirke Nusreta Omerike

Izložba Kur'ana pod nazivom "Kur'anom ti po srcu pišem" iz privatne kolekcije prof. Nusreta Omerike, u organizaciji Općine Hadžići, večeras je uz prigodnu svečanost otvorena u Kulturnom centru Hadžići. Na izložbi je predstavljeno 114 Kur'ana iz privatne zbirke Nusreta Omerike, a Hadžićanima je predstavljeno šest ručno pisanih, posebno ukrašenih i pozlaćenih Kur'ana - antikviteta.

Autor izložbe ističe kako je na prikupljanju građe intenzivno radio više od 10 godina, te vjeruje da je biblioteka Kur'ana koje posjeduje jedna od najvećih privatnih biblioteka, zbog čega mu je zadovoljstvo to predstaviti građanima koji do sada nisu imali takve izložbe. "Moja kućna biblioteka broji više od 3.000 knjiga i 500 časopisa.

Među te tri hiljade knjiga nalazi se i 200 Kur'ana od kojih večeras publika ima priliku vidjeti njih 114 koje sam ja izdvojio i među njima je šest Kur'ana koji su ručno pisani. Kur'ani koji su mašinska štampa rađeni su u više islamskih zemalja i gradova počevši od Karačija, Islamabada, Bombaja, Nju Delhija, Bejruta, Meke, Medine, Konje, Istanbula do Sarajeva, tako da se nalazi i različita mašinska štampa", rekao je Omerika.

“ Ovo je jedinstvena prilika i jedinstvena izložba da na jednom mjestu građani Hadžića mogu vidjeti 114 različitih Kur’ana i 114 različtih štampi i rukopisa. Neprocjenjiva je ovo vrijednost. Ovkva izložba u Hadžićima do sada nije viđena. Ona pokazuje neprocjenjivo blago i dugogodišnju tradiciju muslimana koju gaje prema Allahovoj dž.š. riječi i Njegovoj posljednjoj objavi”, kazao je između ostalog Ejubović.

Izložba je postavljena u okviru obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i 6. marta – Dana općine Hadžići. Izložbu možete pogledati još i u petak i subotu. Ulaz je slobodan.