• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježen Dan općine Hadžići 2020

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Hadžići danas je u Multimedijalnoj sali obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH i 6. mart – Dan općine Hadžići. Dodijeljena su općinska i sportska priznanja za 2019. godinu.

Kolektivna „Šestomartovska plaketa“ dodijeljena je Udruženju za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića, a pojedinačne Muhamedu Čoviću i Salemu Dupovcu. Kolektivna „Zahvalnica Općine Hadžići“ dodijeljena je TR “Željo i Obala”, a pojedinačne Feridi Nišić, Nusretu Topaloviću i Muhamedu (Hame) Dupovcu. Posebno počasno priznanje „Prijatelj Hadžića“ koje se dodjeljuje zaslužnim kolektivima i pojedincima koji nemaju sjedište, odnosno boravište na području općine Hadžići pripalo je Nerminu Subašiću.

Najuspješniji sportista općine Hadžići u 2019. godini bio je Adi Mehremić, a najuspješnija sportašica Amina Hasić. Najuspješniji trener bila je Alma Hadžović. Najuspješnija ekipa je Rukometni klub Hadžići. Titula najperspektivnijih sportista pripala je Danisu Fejziću i Šejli Ćatić. Najuspješniji sportista invalid bio je Elvir Fazlibašić. Općina je dodijelila i priznanja perspektivnim sportistima, a to su: Bakir Šabić, Isabela Ćemo i Adnan Šehović. Posebno prizanje za doprinos u razvoju sporta na području općine Hadžići dobili su Mujo Ibrica i Amir Beća.

“U protekloj 2019. godini Općinsko vijeće je zajedno sa Općinskim načelnikom vrijedno i uspješno radilo otvarajući put novim poslovnim uspjesima i rezultatima koji će ako Bog da biti na ponos svima nama i svim građanima. U Privrednoj zoni Hadžići nastavlja se pozitivna poslovna priča, usvajaju se odluke i planovi koji će doprinjeti boljoj, naprednijoj i turistički privlačnijoj općini Hadžići. Jučer, danas i sutra zadovoljni i sretni građani i građanke Hadžića jesu naš zajednički i jedini cilj. Poštovani prijatelji i građani Hadžića čestitam vam Dan općine, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Adi Kalem.

U sklopu obilježavanja ovih bitnih datuma, odata je počast herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, te položeno cvijeće i proučena Fatiha na šehidskim mezarjima na Igmanu, Mokrinama, Kahrimanima i Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine.

“Čestitam svima 1. mart – Dan nezavisnosti BiH i 6. mart – Dan općine Hadžići. Želim puno zdravlja i sreće svima onima koju ovu zemlju vole. Godina koja je prošla, 2019., je sa naše strane ocijenjena kao najbolja godina u historiji Hadžića. Ostvarili smo budžet od preko 18 miliona KM. Ovo do sada nismo zabilježili. Realizovali smo brojne projekte, a samo u infrastrukturu smo ulužili oko 8 miliona KM. U ovako složenom sistemu, političkom i svakom drugom, mi smo sami svojim trudom, bez ičije pomoći, napravili ovako dobar rezultat. Tako da poručujem svima onima koji koče napredak ove zemlje da nas se klone. Mi smo Bošnjaci koji nikome zla ne mislimo i koji hoćemo sa svakim dobro da se družimo. Međutim, vidimo da oni neće sa nama. Pitamo ih zašto? Je’l to mi danas nekome smetamo pa hoće da od ove zemlje učine mjesto nepodnošljivo za život? Je li to njihvo plan da nam otvore vrata zapadnih zemlja pa da nas isele, da ova zemlja ostane za nekoga drugoga? Moram takvima poručiti da najbolji primjer imaju u dobrim Bošnjanima i njihovim nadgrobnim spomencima, stećcima. Neki od tih stećaka su teški i po 20 tona. Poruka naših predaka je da nas ni mrtve od ove zemlje neće odvojiti. Isto to mi poručujemo svima koju ovu zemlju ne vole”, kazao je u svom obraćanju između ostalog načelnik Ejubović.

Oficijelni voditelj programa bio je Tarik Helić. Gostima je predstvaljena i prezentacija “Fotografijom kroz općinu Hadžići”, a za muzički dio programa pobrinuo se Latif Močević. Nakon svečane sjednice, gosti su imali priliku prisustvovati izložbi rukotvorina Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti „Ars populi“ u Kulturnom centru Hadžići. Također, građanima je predstavljena Izložba Kur'ana pod nazivom “Kur'anom ti po srcu pišem” iz privatne kolekcije prof. Nusreta Omerike.