• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

U Hadžićima otvorena Via Ferrata "U spomen drugu"

U organizaciji Udruženja ekstremnih sportova “Limit” iz Hadžića u našem gradu je protekle subote (28.5.2022.) svečano otvorena Via Ferrata koja nosi naziv "U spomen drugu", a nalazi se na stijeni u mjestu Gradac. Otvorenju je prisustvovalo preko 40 alpinista iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, kako rekreativaca tako i profesionalnih penjača, pripadnika GSS-a te specijalne policije.

Ferrata duga 80 metara, veoma je dobro urađena i osigurana. Nekoliko zahtjevnih detalja podižu adrenalin te je svrstavaju u red težine C/D. Do nje ćete doći tako što skrenete sa magistralnog puta M-17 iz pravca Sarajeva u mjesto Gradac. Na nekih 30 metara sa desne strane je ulaz u Ferratu. Od mjesta parkinga do penjačkog polazišta je 5 minuta laganog hoda.

“Nakon uspješno završene izrade pet atraktivnih Via Ferrata širom Bosne i Hercegovine:Osobac, Srce Veleža, Ferrata Armin Gazić, Trebević i Treskavica, evo došlo je vrijeme da završimo i ovu šestu, ovaj put u našim Hadžićima. Ferrata je izgrađena u čast tragično nastradalog prijatelja i jednog od najvećih bosanskohercegovačkih alpinista Armina Gazića. Poligon je opremljen sa 10 smjeri, uređen je pristupni put i silazak. Svojim trudom i zalaganjem, izdvajanjem ličnih sredstava za kupovinu svih materijala, ankera, sajle, nogostupa i ostalih stvari potrebnih za izradu, uspjeli smo napraviti zaista dobar poligon za trening i druženje. Hadžići su dobili još jednu atraktivnu turističku ponudu iz domena ekstremnih sportova. Nadamo se da će ostati svima nama na korištenje još dugo godina, kazao je Sanin Bajrić, predsjednik Limita.

Sportsko penjanje i Via Ferrata su u posljednjih nekoliko godina postali naročito popularni. Ambiciozni planinari i ljubitelji avantura željni navale adrenalina i iskonskih doživljaja prirode, rado se kreću mapama na kojima su se ucrtale neka od najatraktivnijih penjališta i Via Ferrata u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će se i ova naša hadžićka uskoro naći u toj bogatoj ponudi. Prednost joj je blizina glavnog grada, pruža veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost, a mogu je koristiti i oni koji nemaju nikakvog alpinističkog iskustva. Dobro nam došli!