• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Priznanje za načelnika Hamdu Ejubovića

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dodijelio je danas zahvalnicu načelniku Općine Hadžići gospodinu Hamdi Ejuboviću za podršku i doprinos nauci i naučno-istraživačkom radu iz oblasti ratne historije Bosne i Herecegovine te za uspješnu saradnju na projektu „Hadžići tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995“. Zahvalnicu je u zgradi Općine uručio direktor Instituta prof. dr. Rasim Muratović.

„S obzirom na to da smo intenzivno sarađivali u protekle tri godine odlučili smo da se i zvanično zahvalimo na saradnji koju smo imali. Kao institucija mi smo ograničeni budžetom i bez pomoći šire društvene zajednice ili u ovom slučaju lokalne zajednice mi ne možemo raditi ovako velike projekte. Imali smo sreće da smo u Hadžićima imali vas i druge pojedince koji su doprinjeli da ovako važno naučno djelo ugleda svjetlo dana“, kazao je Muratović.

Ratna monografija "Hadžići tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995." predstavlja detaljan hronološko-tematski pregled vojno-političkih događaja, te drugih bitnih segmenata ratne historije na području općine Hadžići i njenom neposrednom okruženju. Istraživački rad i pisanje jednog ovakvog djela predstavlja izuzetno složen i težak posao kojem su autori pristupili krajnije odgovorno.

Građa je prikupljana punih 14 godina, da bi potom autori taj materijal u dvije i pol godine intenzivnog rada pretočili u kapitalno djelo koje sadrži preko 2000 fusnota.

Neprikosnoveni imperativ ovoga djela predstavlja istina koja ne može biti i nije rezultat bilo kakvih kompromisa. Budućnost treba istinu o prošlosti, a sadašnjost je treba pažljivo osigurati. Ova knjiga predstavlja doprinos historiji područja koje danas administrativno pokriva općina Hadžići.

Autori ove monumentalne publikacije od 409 stranica su dr. sc. Zilha Mastalić Košuta, Vahid Alađuz, prof. i mr. sc. Elvedin Mulagić. Monografija je promovisana 3.marta 2022. godine u Hadžićima.