• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Vijeće usvojilo Program rada Općine Hadžići za 2022. godinu

Pod predsjedavanjem Almina Bašića danas je u Multimedijalnoj sali Hadžići održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići kojoj je prisustvovalo 27 vijećnika. Razmotreno je 15 tačaka dnevnog reda. Pored izvještaja o radu Općinskog vijeća usvojen je Izvještaj o radu općinskog organa uprave Općine Hadžići za 2021. godinu. Općinske službe su u protekloj godini riješile 30.867 predmeta ili 97,82 odsto svih primljenih zahtjeva građana i drugih pravnih lica.

“Rezultati koje smo postigli u 2021. godini su izuzetno uspješni s obzirom na okolonosti u kojima su ostvareni. Na tome se prije svega zahvaljujem vijećničkoj većini u Općinskom vijeću Hadžići, 14 vijećnika, koji su svojim glasovima i prihvatanjem odluka omogućili da ostvarimo budžet općine Hadžići i da ga prebacimo za million KM. Bez ovih vijećnika ruke bi nam bile svezane, budžet puno siromašniji i rezultati na terenu jako slabi. Također se zahvaljujem mojim pomoćnicima i referentima koju su svoj posao uradili krajnje profesionalno”, kazao je između ostalog načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Sa 14 glasova “za”, dva ”protiv” i 11 uzdržanih Vijeće je usvojilo i Program rada organa uprave Općine Hadžići za 2022. godinu. U 2022. godini, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, nastavit će se radovi na projektima koji su započeti u ranijem periodu, te početi novi, a odnose se na izgradnju objekata vodosnabdijevanja, izgradnju kanalizacionih sistema, asfaltiranje i rekonstrukciju puteva, izgradnju javne rasvjete, privođenje industrijskih, poslovnih i stambenih zona njihovoj namjeni, izgradnju sportskih ploha i sl.

Jednoglasno je usvojen izvještaji o radu Pravobranilaštva Općine Hadžići za 2021. godinu te Informacija o radu Policijske stanice Hadžići za period januar - decembar 2021. godine. Šesta policijska uprava Hadžići ima najbolje rezultate u Kantonu Sarajevo.

“Ponosni smo na naše rezultate i činjenicu da smo najbolji u Kantonu Sarajevo, dakle bolji od ostalih sedam policijskih uprava. Ti rezultati se odnose na tri oblasti kriminalitet, javni red i mir i sigurnost saobraćaja. Imamo procentualno najveću otkrivenost po nepoznatom izvršiocu, a ona iznosi preko 58 odsto na godišnjem nivou. Drugi iza nas ima otkrivenost nekih 30 odsto. Na području Šeste policijske uprave Hadžići nisu zastupljene krađe motornih vozila, a vrlo mali je procenat teških i naročito drskih krađa te ubistava. Jedino što bih istako jeste povećanje krivičnih djela nasilja u porodici. Međutim to je trend koji je u porastu i na nivou Kantona Sarajevo, istakao je načelnik Nusad Ajanović.

Većinom glasova usvojene su Odluke o dodjeli Općinskih priznanja za proteklu godinu. Kolektivna „Šestomartovska plaketa“ pripala je preduzeću „KLEJTON“ d.o.o., a pojedinačne Halidu Jasiki i Đenani Alispahić. Kolektivne „Zahvalnice Općine Hadžići“ bit će dodijeljene Osnovnom odboru „Merhamet“ Hadžići, OD „ALEMAX“ i Omladinskom fondu „Hidžra“. Pojedinačne „Zahvalnice Općine Hadžići“ pripale su Rešadu Korjeniću, Jazidu Bajriću i Amaru Rešidoviću. Posebno počasno priznanje “Prijatelj Hadžića” bit će dodijeljeno Ambasadi Njemačke u Sarajevu.

Većinom glasova vijećnici su izabrali i dva člana Općinske izborne komsije, a to su Eldar Proha i Enida Sadiković. Razmotrene su i većinom glasova usvojene dvije bitne odluke, a to su Odluka o poslovnim djelatnostima na području općine Hadžići te Odluka o kriterijima za raspodjelu sredstava iz Budžeta Općine Hadžići za 2022. godinu - podrška poljoprivredi.