• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Priznanje za doprinos u radu Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića

Predsjednica Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića Mevlida Hadžihasanagić i generalni sekretar Ferida Nišić uručile su danas načelniku Općine Hadžići Hamdi Ejuboviću zahvalnicu za izuzetan doprinos u organizaciji i realizaciji dženaze za 12 ubijenih mještana Donjih Hadžića pronađenih u masovnoj grobnici na Igmanu, lokalitet “Lokvice” početkom juna 2019. godine.

Almir Nuhanović, Šefik Nuhanović, Hasan Nuhanović, Selver Piknjač, Fahrija Hrnjić, Ahmed Lokvančić, Salko Beganović, Zahira Karavdić, Hamdo Hasanović, Mirsad Veljković, Emir Bašić i Sejfo Kadrić su pronašli posljednji smiraj na mezarju Donji Hadžići. Porodice su čekale 27 godina da se dostojanstveno oproste od svojih najmilijih. Ubijeni su od strane srpsko-crnogorskog agresora tokom bijega na slobodnu teritoriju. Ruke su im bile vezane žicom, a noge kaišom u trenutku ubistva.

Na području općine Hadžići do sada je ekshumirano 130 nestalih osoba. Nestale osobe sa područja Hadžića ekshumirane su iz masovnih i pojedinačnih grobnica sa 63 lokacije.

Srpsko-crnogorski agresor je iza sebe ostavio 10 masovnih grobnica, dvije zajedničke i desetine pojedinačnih. U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za 7.210 nestalih osoba. Među njima su i 74 nestale osobe iz Hadžića.