• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Kurs slikanja sa akademskim slikarom Seadom Bostanom

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti “Ars populi” iz Hadžića ove godine je svim zainteresovanim građanima obezbijedilo kvalitetno druženje i učenje tehnika slikarstva uz istaknutog bosanskohercegovačkog akademskog slikara Seada Bostana.

Kroz kvalitetno provedeno vrijeme u radionicama, uz druženje u veseloj atmosferi, polaznici kursa se upoznaju, kako sa klasičnim, tako i modernim tehnikama. Kako kažu u ovom Udruženju kurs slikanja je namijenjen svima koji žele da se opuste, nauče osnovne slikarske tehnike i razviju svoju kreativnost.

Polaznici imaju priliku da se upoznaju sa osnovama crtanja i slikanja, kao i da svoje znanje konstantno unaprjeđuju. Kako bi se detaljno i temeljno savladali crtanje i slikanje, svaki čas podrazumjeva tri sata rada sa gospodinom Bostanom.

“Ciljna grupa ove radionice su sve mlade i druge odrasle osobe zainteresovane za umjetnost u formi hobija, razonode i opuštanja. Dobrodošli su svi oni kojima je potreban savjet. Bilo da ih zanima slikarstvo za početnike s jedne strane, odnosno crtanje olovkom i konkretne tehnike crtanja životinja, mrtve prirode sa druge strane. Usmjeravanje, topla riječ i stručna pohvala za dobar rad nikada neće izostati, a ukoliko vam je potreban umjetnički prostor i materijal za slikanje, baš tome su namijenjene radionice slikanja u Ars populi-ju”, kaže članica Udruženja Azra Dedić.

“Drago mi je što su djeca pokazala interesovanje i posebno mi je drago što im mogu prenijeti znanje i dugogodišnje slikarsko iskustvo. Veseli me to što i kod druge grupe polaznika postoji velika zainteresovanost za slikanje. Polaznici kursa samostalno rade, a ja to korigujem što je jedan od najboljih načina učenja. Ukoliko bude interesovanja stojim na raspolaganju da odradimo sve tehnike slikanja od suhog pastela, akvarela, akrilik ulja do suhe olovke. Biće mi posebno zadovoljstvo da u narednom periodu napravimo i jednu izložbu na kojoj će se vidjeti rezultati našega rada, a zaista ima šta da se vidi”, poručio je Bostan.

Među polaznicima kursa slikanja je i 10 učenika I, II i III razreda Srednjoškolskog centra Hadžići, koji svakog ponedjeljka podijeljeni u dvije grupe, razvijaju svoje slikarske vještine. Udruženje Ars Populi je naše mlade oslobodilo troškova plaćanja kursa.

“Mnogo mi se dopada što smo dobile priliku da se upoznamo s ovom tehnikom crtanja. Sve riječi hvale za profesora koji ima odličan pristup. Sve nam potanko objašnjava i pomaže nam da naš talenat dođe do izražaja, kaže učenica Almina Trgo.

“Imala sam želju da upišem likovnu akademiju, ali spletom okolnosti to mi nije pošlo za rukom. Stoga mi je izuzetno drago da ovakav sadržaj imamo u Hadžićima. Pružila mi se prilika da barem donekle ostvarim svoju želju. Hvala Općini koja nam je ovo finansirala”, rekla je učenica Lamija Masleša.