• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Ejuboviću uručena INGEB-ova „Plaketa“

Direktor instituta za genetički inženjering i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Naris Pojskić, doc. dr. Jasmina Čakar te profesor Edin Bujak sa Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu posjetili su danas Općinu Hadžići i načelnika Hamdu Ejubovića.

Općina Hadžići je dobila zahvalnicu za pomoć prilikom arheoloških iskopavanja u okviru realizacije naučnoistraživačkog projekta „Genetičke karakteristike stanovnika srednjovjekovne Bosne“. Za doprinos u razvoju Instituta INGEB-ova „Plaketa“ dodjeljuje se zaslužnim institucijama i pojedincima, a upravo je ta plaketa dodijeljena prvom čovjeku Općine Hadžići g. Hamdi Ejuboviću. Razgovaralo se o dosadašnjim rezultatima i narednim aktivnostima projekta arheološkog iskopavanja srednjovjekovnih grobnica na Metaljici kod Tarčina.

“Uzorci koje smo prikupili u prvoj fazi projekta idu na procjenu starosti. Vrlo brzo ćemo dobiti tačne datume skeleta. Stomatološkim analizama smo dobili također interesantne podatke. Antropolgija je završila obradu kostiju. Tu imamo vrlo inetersantne podatke. Recimo na jednom skeletu zabilježen je sifilis. Analiza zuba pokazuje da stanovnici ovih područja nisu živjeli teškim životom. Nisu zabilježeni slučajevi karijesa što govori da su se solidno hranili. Također ima mnogo skeleta djece“, govori profesor Bujak.

„Općina Hadžići i njen načelnik su vrlo rijedak, a možda i jedini primjer u FBiH, vrlo odgovornog odnosa prema kulturno-historijskom nasljeđu jedne lokalne zajednice. I ne samo to, oni su u znatnoj mjeri kreatori, a u nekim slučajevima i materijalna i verbalna podrška, velikom broju projekata iz oblasti istraživanja i dokumentovanja kulturnog i historijskog pa i prirodnog nasljeđa ove lokalne zajednice“, istakao je prof. dr. Naris Pojskić.

Na proljeće ove godine nastavljaju se aktivnosti na Metaljici. Produbit će se postojeće arheološke sonde sa ciljem pronalaska nižih slojeva skeletnih ostataka, što bi ukazivalo na ostatke parahistoorijskih grobnica. Namjera je utvrditi gabarite arheološkog kompleksa na Metaljici. U konačnici Hadžići bi trebali dobiti uređen turistički arheološki park. Podsjećamo na „Metaljici“ je u oktobru 2019. godine ovo istraživanje rezultiralo otkrivanjem 21 skeletnog ostatka, dva ukrasna predmeta oblika naušnica te pronalaskom novih stećaka. Izvađeno je 15 skeleta i deponovano u laboratiriju Instituta za genetiku u Sarajevu. U istraživanju je učestvovalo dvadesetak studenata arheologoje i jedan student konzervator sa Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.