• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Dan državnosti: Delegacija Općine Hadžići položila cvijeće na mezarju Kovači

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine delegacija Općine Hadžići predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Hadžići Alenom Bašićem i Općinskim načelnikom Hamdom Ejubovićem položila je cvijeće na mezarju Kovači.

Obilježavajne Dana državnosti u glavnom gradu BiH počelo je jutros podizanjem zastave i intoniranjem himne na sarajevskom brdu Hum. Delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće i ispred Vječne vatre u Sarajevu koja je spomen-obilježje posvećeno antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata. Tokom dana bit će niz aktivnosti kojim će biti obilježeno 78 godina od kada je Bosna i Hercegovina nakon skoro pet stoljeća obnovila državnost.

Dan državnosti se obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok to nije slučaj u Republici Srpskoj, jer vlast ovog entiteta smatra da nije riječ o državnom prazniku. Javne institucije u Federaciji na ovaj dan ne rade.

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska", već "i srpska, i hrvatska, i muslimanska".

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.