• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Dan državnosti BiH: Četvrtak neradni dan

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, utvrđeno da je 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te tog dana državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

U skladu s tim, 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika, te je četvrtak 25. novembar 2021. godine neradni dan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Podsjetimo, u četvrtak BiH proslavlja Dan državnosti, datum kada je prije 78. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Delegacija Općine Hadžići će u četvrtak položiti cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, na centralnom spomen-obilježju u Hadžićima dok će se u Multimedijalnoj sali Hadžići održati svečana akademija.