• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Poljoprivreda: U 2020. godini općina Hadžići ostvarila preko 2 miliona KM podsticaja

Zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, na našoj općini ne može se očekivati zapošljavanje značajnijeg broja ljudi u sferi industrijske proizvodnje. Neophodno je više pažnje posvetiti iznalaženju mogućnosti za ostvarivanje dohotka u nekim granama poljoprivrede.

 

Predviđajući ovakav razvoj situacije, Općinsko vijeće Hadžići donosi Odluku o kriterijima za raspodjelu novčanih sredstava iz budžeta općine Hadžići - Podrška poljoprivredi i to za poljoprivredne proizvođače koji su kupili novu poljoprivrednu mehanizaciju, opremu za mljekarstvo, a finansiraju se i druge aktivnosti iz oblasti poljoprivrede.

 

U 2020. godini Općina Hadžići izdvaja 532.341,88 KM za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno projekte dodjele 30 visoko steonih junica, 45 poljoprivrednih mašina sa priključcima, 60 plastenika te podsticaja sjetvi i nabavci poljoprivredne mehanizacije, te podrška veterinarskoj stanici. Ovo je itekako uticalo da se na području općine Hadžići u 2020. godini ostvare i drugi novčani podsticaji kantonalnog i federalnog nivoa vlasti od blizu 1,5 miliona KM.

 

Značajno je istaći da je općina Hadžići svim zainteresovanim građanima u vrijeme pojave COVID-19 u periodu proglašenja stanja prirodne i druge nesreće kao i neposrednog saniranja šteta kao posljedica iste dodijelila zemljište i sjemenski materijal za proljetnu sjetvu. Pripremljeno zemljište (oranje, frezanje) je dodijeljeno na korištenje bez naknade onim građanima koji ne posjeduju vlastito zemljište a prema iskazanim potrebama jednog domaćinstva. Ovom prilikom dodijeljeno je 0,7 ha zemljišta, koje je uspješno zasijano i podijeljeno je 720 sjemenskih paketa (krompir, luk i sitna sjemena).

 

U Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata upisano je 1.370 poljoprivrednih gazdinstava. Pretpostavlja se da je mnogo veći broj domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom ali nisu upisani u pomenuti registar, pretežno zbog manjeg obima proizvodnje za vlastite potrebe ili neriješeni imovinsko-pravni odnosi ili zbog neposjedovanja uslova za ostvarivanje novčanih podsticaja.

 

Što se tiče ukupne stočarske proizvodnje na prvom mjestu je proizvodnja mlijeka, pa tek onda ostale proizvodnje. Proizvodnja mlijeka se uglavnom vrši za vlastite potrebe, a znatno manji dio se organizovanim otkupom plasira u mljekaru Milkos d.o.o Sarajevo i Agromilk sa sjedištem u Konjicu. U otkup je uključeno oko 400-500 kooperanata. Kod uzgoja stoke za klanje problem je i dalje isti, a to je neorganizovani tov teladi i junadi.

 

Ovčarstvo je zadržalo tradicionalni način proizvodnje uz skoro nikakve tehnološke promjene. I dalje imamo pojavu da dobar dio ovčara iz susjednih općina mijenjaju prebivalište, uredno se prijavljuju u RPG a osnovni razlog prijave je mogućnost ostvarivanja novčanih podsticaja na Kantonu Sarajevo. Na planinskim pašnjacima Igmana i Bjelašnice može se godišnje napasati preko 10.000 ovaca.

 

Na području općine Hadžići izgrađene su savremene farme – peradarnici kapaciteta od 1.000-50.000 grla. Godišnje se na ovim prostorima proizvede i proda cca 990 t pilećeg mesa raznih prerađevina od peradi i cca 9.200.000 komada jaja.

 

Ratarska proizvodnja na području općine Hadžići iz godine u godinu se povećava ali nije razvijena u onoj mjeri i obimu koji dozvoljavaju zemljišno-klimatski uslovi.

 

Na području općine Hadžići trenutno imamo 2.460 pogonskih mašina i raznih poljoprivrednih priključaka. Posljednjih godina došlo je do značajnog povećanja broja novih poljoprivrednih mašina, kao rezultat novčanih podsticaja koji se dobiju za svaku novu kupljenu poljoprivrednu mašinu ili priključak i to od strane Općine, ali i nadležnog kantonalnog ministarstva.

 

Najveći problemi u proizvodnji povrća vezani su za nedostatak organizovane proizvodnje. Najbolji primjer za to je da svake godine imamo individualne proizvođače koji proizvedu i do 50 t krompira i sa velikom mukom i niskom cijenom uspiju prodati svoje proizvode.

 

Na području općine Hadžići podignuto je oko 420 plastenika i to površine od 20-200 m2. U strukturi proizvodnje u zaštićenom prostoru dominira paradajz, paprika, salata, špinat i luk.

 

Na području općine Hadžići podignuto je nekoliko voćnjaka površine 0,3 ha koji daju plodove. Interes za voćarsku proizvodnju bi trebao biti veći ako se uzme u obzir činjenica da postoje novčani podsticaji od nadležnih institucija koji nisu zanemarivi, tako da je uz mala vlastita ulaganja moguće podići voćnjake koji bi u budućnosti ostvarivali dohodak.

 

 

(Informacija o stanju poljoprivrede na području općine Hadžići za 2020. godinu je usvojena na 8. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići sa 26 glasova ZA)