• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Hadžići, Almin Bašić izabran za novog predsjedavajućeg

Na danas održanoj 8. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići Almin Bašić je izabran za novog predsjedavajućeg. Glasanju za izbor predsjedavajućeg pristupilo je 27 vijećnika. Kandidat Alen Bašić (Platforma za progres) je osvojio 15 glasova, a Mirsad Dupovac (SDP) 11 glasova dok je jedan lisitić bio nevažeći.

Njih dvojica su ujedno bili i jedini prijedlozi. Dosadašnji predsjedavajući Mirza Mušanović (SDA) je podnio zahtjev za prestanak mandata u Općinskom vijeću iz ličnih razloga, a upražnjeni mandat Centralna izborna komisija BiH je dodijelila sljedećoj kvalificiranoj kandidatkinji sa liste istog političkog subjekta Aidi Pehlivan (SDA) koja je danas svečanom izjavom preuzela vijećnički mandat.

„Ja nisam predstavnik ni većine ni manjine, ni pozicije ni opozicije, ja sam predstavnik naroda. Ko se sjeća, na prvoj sjednici Općinskog vijeća ja sam rekao da ću podržati sve ono što je od interesa za narod i zajednicu, a ono što ne valja kritikovaću. I od vas to isto tražim, da ne gledamo sadašnje interese nego da gledamo ono što je dobro za sve nas“, poručio je novi predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Almin Bašić.

Vijećnici su usvojli Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za prvih šest mjeseci 2021. godine. U periodu 01.01-30.06.2021. godine ostvareni su prihodi od 8,6 miliona KM što predstavlja 65,65% planiranih sredstava. U istom periodu rashodi su iznosili 4,5 miliona KM. Budžet Općine Hadžići za 2021. godinu usvojen je u iznosu od 13,1 milion KM.

„Ono što smo sijali u 2020. pa i u 2019. godini došlo je na naplatu. U prvih šest mjesci smo uprihodovali 8,6 mliona KM i ono što već sada mogu kazati da će budžet Općine u 2021. godini preći 15 miliona KM. Već u septembru ćemo ići sa rebalansom kako bi višak novca presumjerili na kapitalne projekte prema potrebama svih 17 mjesnih zajednica. Pravu realizaciju očekujemo tek u trećem i četvrtom kvartalu kada nam prispjevaju sve fakture. U svakom slučaju ne gubimo vrijeme. Na području općine je otvoreno 17 gradilišta, a u pripremi je još sedam“, kazao je načelnik Ejubović.

Vijećnici su još usvojili i Informaciju o stanju poljoprivrede na području općine Hadžići, Odluku o prodaji građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom Federalnom hidrometeorološkom zavodu te Informaciju o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova općinskih službi za upravu općine Hadžići. Vijećnik SDA, Salko Japalak, napustio je klub ove stranke te će u narednom periodu djelovati kao nezavisni vijećnik.