• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Što je više napadaju ona je sve jača!

“Bosna, što je više napadaju ona je sve jača”, reći će danas između ostalog u prijateljskom razgovoru sa Općinskim načelnikom Hamdom Ejubovićem doajen bh. glumišta i pisac Josip Pejaković.

Naš legendarni glumac dugi niz godina je rado viđen gost u Općini koja ga nesebično pomaže u projektima očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje. Podrška načelnika Ejubovića nije izostala ni kod zadnjeg projekta Josipa Pejakovića, umjetničke veličine čiju karijeru je umnogome definirala zemlja Bosna. Radi se o knjizi i CD-u pod naslovom ''Bosnom hodim''.

Kako se navodi u recenziji Esada Bajtala, kraća, strofično oblikovana kaza ''Bosnom hodim'', po autorovoj zamisli samo je uvod u knjiško koričenje njegovog cjelokupnog dramskog opusa koji priprema za štampu. A ujedno, predstavlja i predložak za predstavu u kojoj autor na svoj prepoznatljiv načini zbori o Bosni, ne samo takvoj kakva je danas u svojoj nikakvosti, nego i o onoj prošloj i budućoj kakvu sanja, zagovara i javno-scenski brani već decenijama.

Josip Pejaković glumio je u monodramama:"On meni nema Bosne", "Oj živote" i "O, izbjeglice", “Država i papci”, “Ućerivanje”... Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput:” Osma ofanziva, "Gluvi Barut"Savršen krug" i dr. Član je savjeta Novog plamena. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i posljednji dobitnik povelje ZAVNOBiH-a. Govorio je:

„Kako, bolan, nema Bosne a Miljacka teče? Kako, bolan, nema Bosne a Sana ide? Ti misliš da ona ne ide, al’ sagni se hajvanu, pogledaj – ide. Ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Ukrina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Lašva, ide Željeznica. Svi oni i one IDU, a ti ‘dje ćeš?