• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Saopštenje za javnost Općinskog vijeća Hadžići, Općinskog načelnika, političkih stranaka i boračkih udruženja u povodu izricanja drugostepene presude u Sudu BiH Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon vijećanja i glasanja donijelo, a predsjednik Vijeća dana 10.6.2021. godine javno objavio, drugostepenu presudu u predmetu Fadil Čović i dr., kojom su optuženi Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović i Nermin Kalember oglašeni krivim da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Čović Fadil (8 godina), Šabić Mirsad (6 godina), Kazić Nezir (10 godina), Hujić Bećir (8 godina), Čović Halid (5 godina), Kalember Nermin (5 godina) i Šerif Mešanović (6 godina).

Povodom izricanja drugostepenih presuda Suda BiH u predmetu „Silos“, Općinsko vijeće Hadžići, Općinski načelnik, političke stranake i boračka udruženja zauzimaju jedinstven stav i daju slijedeće saopštenje.

Ova sramna odluka Suda BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince nema kazne, a da za pobijene, silovane i mučene Bošnjake od strane srpsko-crnogorskog agresora u Hadžićima nema nikakve pravde. Oko 700 stotina građana Bošnjaka općine Hadžići prošlo je kroz logore KSIRC i Garaža općine Hadžići, Magacin TO, Podrum „Hotelske zgrade“ u Hadžićima, a potom nekoliko stotina Bošnjaka je deportovano u logore Lukavica, Kula, Planjina kuća u Svrakama. Odvedeno i ubijeno je 250 Bošnjaka. Ekshumirano 164, još se traga za 74 ubijena Bošnjaka. Samo u logorima Hadžića ubijeno je 26, 46 u Lukavici, 7 na Kuli, 11 u Svrakama...

Spektakularno hapšenje osmorice Hadžićana koje je direktno prenosila RTRS indicirali su ishod postupka. Optužba i presuda u smislu izrečene krivnje su izgleda bile imperativ. Sud BiH, odnosno Sudsko vijeće u ovom predmetu nije imalo snage da se odupre političkim pritiscima iz entiteta Republika Srpska i sudi na bazi neoborivih činjenica. Važno je bilo proglasiti ih krivim. Nama se čini da je predmet „Silos“ još jedan od pokušaja, i možda najznačajniji, da se izjednači žrtva i agresor u BiH.

Naš stav je od početka procesa jasan. Sa ogorčenjem i nedvosmisleno odbacujemo optužbe za bilo koga od optuženih da je počinio ratni zločin koji im se stavlja na teret. Oni su, u datim okolnostima, poduzimali one mjere i radnje koje su bile neophodne da sačuvaju slobodne prostore općine Hadžići i postupali su u skladu sa važećim zakonima Republike Bosne i Hercegovine i u skladu sa Ženevskom konvencijom i njenim dopunskim protokolima.

U Silosu, OŠ „9. maj“ Pazarić, kasarni Krupa niko nije ubijen, niko nije silovan. Svi koji su boravili u tim objektima nisu bili lišeni slobode zato sto su Srbi, već se radilo o licima naoružanim vojnim naoružanjem što predstavlja krivično djelo nelegalnog posjedovanja oružja i zbog oružane pobune protiv Ustavnog poretka RBiH i koji su bili organizovani u razne paravojne formacije.

Saopštenje usvojeno jednoglasno na 7. sjednici Općinskog vijeća Hadžići održanoj 17.6.2021. godine.