• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena godišnjica bitke za Prehulju

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježjima Trzanj i Tarčin danas je obiljžena godišnjica Prehuljske bitke.

Cvijeće je položeno i na mezar Refika Tufe, pukovnika Armije RBiH, jednog od prvih organizatora otpora na ovom području, koji je imao značajnu ulogu u odbrani Tarčina i ostalih mjesta hadžićke općine. On je bio i komandir Policijske stanice Tarčin.

Slobodni prostori općina Konjic i Hadžići bili su jedini prolaz ka glavnom gradu BiH i zato je bitka za Prehulju bila od velike važnosti.

Uvidjevši značaj ovih prostora za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, neprijatelj je u nekoliko navrata pokušao da ovlada ovim strateškim tačkama. Jedna od presudnih bitaka bila je "Bitka na prevoju Prehulja“, koja se desila 13. maja 1992. godine, kada su naši borci uspjeli da se odupru agresorskim snagama koje su iz pravca Bradine krenule ka slobodnim hadžićkim prostorima.

Čoban iz sela Korče, koji je na Prehulji čuvao stoku, javio je da je na toj značajnoj koti primjećen veliki broj srpskih vojnika. Ljudi su se organizovali i na kamionima krenuli ka Prehulji. Tada su zarobljene velike količine oružja i municije.