• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Dan Zlatnih ljiljana - 9. maj

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Hadžići, a u povodu obilježavanja 9. maja - Dana Zlatnih ljiljana danas je na centralnom spomen-obilježju u Hadžićima položeno cvijeće. Počast je odana i na šehidskom mezarju Kahrimani-Pazarić. Dan Zlatnih ljiljana u BIH obilježava se 9. maja.

Ratno priznanje-odlikovanje značka Zlatni ljiljan, dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova BiH, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782. pripadnika OS BiH, posthumno 982.

“Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana obilježavaju se istog datuma, 9. maja. Armija RBiH se borila za istinske vrijednosti antifašizma – slobodu, demokratiju, ravnopravnost i zajednički život svih u Bosni i Hercegovini. Iskazujemo duboku zahvalnost i sjećanje svim šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH koji su dali svoje živote u odbrani suverenosti i nezavisnosti jedine nam domovine Republike Bosne i Hercegovine. Neka im je vječiti rahmet i slava”, kazao je predsjednik Udruženja Zifet Dželko- Piđ.