• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena 28. godišnjica “Bitke za Koščan”

Čvrsta i jaka odbrana garant je opstanka naroda. Ratnog 18. aprila 1993. godine bila je jedna od najznačajnijih herojskih bitaka Devete brdske brigade i pripadnika MUP-a protiv srpsko-crnogorskog agresora, bitka na Košćanu.

Bitke koje su na Košćanu vodili pripadnici Devete brdske brigade ARBiH u MUP-a RBiH protiv daleko naoružanijeg neprijatelja su legendarne.

Jedan od tri napada lično je predvodio Ratko Mladić, ratni zločinac osuđen na doživotnu kaznu zatvora, tada komandant tzv. Vojske Republike Srpske. Naravno i tu bitku je izgubio.

Košćan je iznjedrio 11 “Zlatnih ljiljana”, najveće vojničko priznanje. Mnogi su u temelje naše države ugradili svoje živote i dijelove tijela. Tim povodom danas je na Košćanu obilježena 28. godišnjica “Bitke za Košćan”.

Cvijeće su na spomen-obilježje položile delegacije: Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Hadžići, Općine Ilidža, Udruženja 9.bbr, Udruženja 4. Viteške motorizovane brigade Ilidža, Udruženja RVI Bukovica i Mjesne zajednica Rakovica.

Ovaj događaj je organizovan uz poštivanje svih higijensko - epidemioloških mjera propisanih naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Nešto ranije polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju Kahrimani u Pazariću obilježen je i 15. april – Dan Armije RBiH.