• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Održana komemoracija za Đelilovića

U Multimedijalnoj sali Hadžići danas je održana komemoracija povodom smrti Mustafe Đelilovića, ratnog načelnika Općine Hadžići i organizatora otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Komemoraciji su, uz članove porodice Đelilović, prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, predstavnici društveno-političkog života općine Hadžići, saborci i prijatelji preminulog.

Prisutni su učenjem Fatihe odali počast Đeliloviću, koji je preselio na Ahiret u utorak 9.3.2021. godine.

Komemoracija je održana uz poštivanje naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Biranim riječima prisutnima su se obratili predsjednik Saveza udruženja boraca "Patriotska liga" Kantona Sarajevo Enver Čičko, profesor Mustafa Spahić i Općinski načelnik Hamdo Ejubović.Dženaza i ukop Mustafe Đelilovića bit će obavljeni danas u mezarju Kućice-Hadžići.

 

Mustafa Đelilović preminuo je u 66. godini od komplikacija izazvanih zarazom koronavirusa. Rođen je 13. novembra 1955. u mjestu Kućice, općina Hadžići. Bio je organizator otpora agresiji na BiH i jedan od osnivača Patriotske lige BiH. Na osnivačkoj Skupštini SDA Hadžići u Hadžićima, 19. septembra 1990. godine izabran je za prvog predsjednika Općinskog odbora SDA Hadžići. Nakon višestranačkih izbora u BiH u oktobru 1990. godine izabran je za predsjednika Skupštine opštine Hadžići. Po izbijanju agresije na Hadžiće osniva se Krizni štab Skupštine opštine Hadžići koji postaje najviši organ civilne vlasti, a za njegovog predsjednika je izabran Đelilović. Sa te pozicije vrlo uspješno organizuje otpor agresoru, zbrinjava prognano stanovništvo, uspostavlja vlasti na slobodnim prostorima Hadžića i sam učestvuje u izvođenju oslobodilačkih borbenih dejstava. Od 13. jula Skupština opštine Hadžići ukida Krizni štab i osniva Ratno predsjedništvo SO , na čije čelo bira Mustafu Đelilovića. Na toj poziciji ostaje do kraja rata.

Nakon sloma agresije postepeno se povukao s javne scene. Đelilović je bio direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu, univerzitetski profesor, stručnjak i edukator iz oblasti poljoprivrede sa zavidnim međunarodnim uspjesima. Godine 2012. optužen je za ratne zločine. Prvostepenom presudom proglašen je krivim i osuđen na 10 godina zatvora. No, Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je tu presudu i naložilo ponavljanje postupka. Smrt je Đelilovića zatekla u iščekivanju oslobađajuće presude.