• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

UPOZORENJE GRAĐANIMA I PRAVNIM LICIMA NA OPASNOST OD IZBIJANJA POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU

Poziv građanima da ne vrše spaljivanje trave i niskog rastinja kako bi se spriječilo izbijanje požara na otvorenom. S obzirom na to da se u narednim danima, prema podacimaa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje lijepo i sunčano vrijeme sa temperaturama koje su iznad prosjeka za ovo doba godine, što će građani iskoristiti za obavljanje proljetnih radova, čišćenja i uklanjanja suhog rastinja sa poljoprivrednih, šumskih i drugih površina, kao i njihovo spaljivanje i loženje vatre na izletištima, to direktno može uticati na povećanje rizika od pojave požara na otvorenom.

U slučaju nastanka požara odnosno, nekontrolisanog širenja vatre na bilo kojem području općine Hadžići, potrebno je odmah obavijestiti:

  1. Profesionalnu vatrogasnu jedinicu (PVJ Sarajevo) na tel. broj 123 ili
  2. Vatrogasno društvo „Tarčin“ na tel. broj 033/418-882 ili
  3. Operativni centar Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice općine Hadžići na tel. broj 033/421-400 (od 08,00-16,00 sati),
  4. Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, na tel. broj 121,
  5. MUP Kantona Sarajevo – Policiju na tel. broj 122.

Napominjemo da su zakonskim propisima predviđene sankcije, kaznena odgovornost, za počinioce nastanka požara jer isti izazivaju opasnost po ljudske živote kao i opasnost nastanka veće materijalne štete.

Takođe, zakonski je kažnjivo nepreduzimanje propisanih preventivnih mjera zaštite od požara od strane pravnih lica, vlasnika i korisnika građevina i prostora.

 

 

SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU I MJESNE ZAJEDNICE