• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Ejubović: Aktivnosti usmjeriti ka ublažavanju ekonomske krize

Na jučerašnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo obratio se i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. Govorio je o aktuelnoj situaciji kao i aktivnostima koje se provode u ovoj lokalnoj zajednici od proglašenja stanja nesreće. Po njegovim riječima, Općinski štab CZ jučer je analizirao kompletnu situacija na području ove općine, za navedeni period.Zaključeno je, između ostalog, da su ispoštovane i provedene sve mjere koje su izdali Federalni i Kantonalni štabCZ, uključujući mjere dezinfekcije javnih i ostalih prostora, korištenja zaštitne opreme i druge.Zaključeno je, također, da je zdravstvena situacija na području ove općine zadovoljavajuća.

 

„Pet stanovnika naše općine trenutno je pozitivno na koronavirus, ali bez izraženih simptoma bolesti.Na sjednici je također analiziran i broj smrtnih slučajeva prije i poslije epidemije. Usporedbe radi, od 1. januara do 16. marta na području naše općine umrlo je 67 osoba, a od 16. marta do danas zabilježen je 21 smrtni slučaj. Imamo, dakle, za 30 posto manji broj umrlih po jednom danu za vrijeme proglašenja stanja nesreće. Prema ovim podacima, zdravstveno stanje je ocijenjeno zadovoljavajućim“, naveo je načelnik Ejubović.

 

Analizirana je situacija i u drugim segmentima života.

 

„Ocijenili smo da je teža situacija u domenu socijalnih i finansijskih potreba, s obzirom da su ljudi tokom marta i aprila ostajali bez posla, kao i bez redovnih primanja u pojedinim firmama čiji je rad zabranjen. Te osobe smo interventno opskrbili prehrambenim namirnicama, ali smo i pozvali sve zainteresovane i one koji su u mogućnosti da zasiju svoja zemljišta. Porodicama je dodijeljen sjemenski i sadni materijal. U cilju ublažavanja predstojeće ekonomske krize, oko 80 dunuma zemlje je zaorano i bit će stavljeno na raspolaganje onima koji su u potrebi“, naveo je načelnik Ejubović.

 

Poručio je nadležnima kako je potrebno ozbiljnije pristupiti kompleksnoj krizi, koja nije samo zdravstvena, te da se mjere trebaju donositi shodno postojećoj situaciji. Istakao je da je putem Štaba CZ KS upućena inicijativa prema Vladi FBiH od koje se traži da se donese uredba koja će precizno propisati kadrove koji trebaju biti zastupljeni u sastavu kriznih štabova, uz prijedlog da to budu iepidemiolozi, virusolozi, psiholozi, socijalni radnici, ekonomski, kao i stručnjaci iz realnog sektora. Cilj je da se naredbe u aktuelnoj situaciji izvršavaju na najbolji mogući način i u interesu stanovništva, naglasio je načelnik Ejubović.