• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Na proljeće iz štampe izlazi monografija "Hadžići u vrijeme agresije 1992-1995"

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof. Dr. Rasim Muratović zajedno sa profesoricom Dr. Zilhom Mastalić-Košuta bili su danas u radnoj posjeti Općini Hadžići. Njih je dočekao načelnik Hamdo Ejubović i predsjednik Općinske komisije za historizaciju i dokumentovanje profesor Vahid Alađuz.

Svrha posjete bila je finaliziranje zajedničkog rada na izradi monografije općine Hadžići u vremenu agresije na BiH, te dogovor oko zajedničkog suizdavaštva. Monografija će nositi naziv „Hadžići u vrijeme agresije 1992-1995“. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što je ovaj projekat priveden kraju, što su na njemu radili eminentni naučni i stručni radnici i što će buduća monografija predstavljati jedno vrlo vrijedno historijsko djelo.

„Knjiga bi trebala izaći iz štampe do proljeća ove godine, a za njenu promociju će se odrediti prigodna prilika u skladu sa epidemiološkim stanjem i preporučenim mjerama u BiH. Radi se o monografiji koja je logični slijed one koju smo izdali 2013. godine, a koja na do sada jedinstveni način govori o svim segmentima života i rada na području naše lokalne zajednice u toku trajanja agresije“, kazao je načelnik općine Hamdo Ejubović.

Prof. Muratović je iskazao veliku zahvalnost Općini Hadžići i njenom načelniku što u jednom dužem vremenskom periodu kontinuirano poklanjaju veliku pažnju istraživanju i publikovanju kulturnog i historijskog blaga.

„Kamo sreće da takav odnos imaju i drugi načelnici općina“, istakao je Muratović.

Podsjećamo, u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH i Dana općine Hadžići 2013. godine promovirana je monografija pod nazivom "Hadžići od najstarijih vremena do agresije na BiH 1992. godine“.