• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

GSS Hadžići opremljen savremenim spasilačkim nosilima UT 2000

Općinski načelnik Hamdo Ejubović i predstavnik Službe civilne zaštite Općine Hadžići Aziz Đozo uručili su danas članovima Gorske službe spašavanja Hadžići Nišić Džunejdu i Oručević Kenanu najsavremenija spasilačka nosila UT 2000 vrijedna 8.600 KM. Nosivost im je 160 kg. Posjeduju pojaseve za nošenje sa mogućnošću odvajanja za transport helikopterom.

„Ovom nabavkom stvaraju se uslovi za efikasnije i lakše djelovanje Gorske službe spašavanja Hadžići kao organizovane strukture zaštite i spašavanja, u planinama, na stijenama, liticama, u tunelima, na speleološkim objektima i drugim nepristupačnim mjestima, pri povoljnim i nepovoljnim vremenskim uslovima kada pri spašavanju treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti namjensku opremu za spašavanje“, kazao je Đozo.

Gorska služba spašavanja Hadžići je samostalna, dobrovoljna, nezavisna, nevladina služba za spašavanje i pružanje prve pomoći unesrećenim osobama na nepristupačnim terenima. Osnovana je 2015. godine. S obzirom na značaj djelovanja, Općina Hadžići je ovo Udruženje proglasila organizovanom službom zaštite i spašavanja. Pored uniformi, edukacija, određenih spasalačkih sredstava, bitno opremanje je izvršeno sa spasilačkim nosilima.