• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Centar za mentalno zdravlje Hadžići proslavio jubilej 10 godina postojanja i rada

Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10. oktobar

Centar za mentalno zdravlje Hadžići danas je proslavio jubilej 10 godina postojanja i rada. Danas je i 10. oktobar- Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svečanosti u Hadžićima prisustvovale su brojne zvanice iz svijeta zdravstva te društveno-političkog života Kantona Sarajevo i naše lokalne zajednice.

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodio je prim. dr. Milan Mioković, v.d. generalnog direktora Domova zdravlja KS. Ono što se moglo čuti od eminentnih stručnjaka jeste da je naš tim doktora u Hadžićima kao i sam Centar primjer za rad svima u Kantonu Sarajevo te u nekim segmentima primjer za čitav region. Video pozivom javio se i prim.dr. Goran Čerkez koji je imao samo riječi hvale za CMZ Hadžići.

U proteklih 10 godina CMZ Hadžići primio je oko 50.000 pacijenata. Godišnji prosjek je 4.500 pacijenta. Radi se o čitavom spektru usluga od prvog pregleda, kontrolnih pregleda, injekcione terapije, savjetovanja, usluga psihologa i socijalnog radnika itd. Poseban segment usluga je onaj iz okupacione terapije i rad sa osobama povratnicima sa stranih ratišta. Godišnje naš tim obavi oko 2.500 psihijatrskih pregleda i konsultacija. Hroničnih pshijatrijskih pacijenata ima 440, po kartonima.

Centar za mentalno zdravlje, Doma zdravlja Hadžići, otvoren je u oktobru 2014. godine. Od tada pruža usluge stanovnicima Hadžića i šire iz domena zaštite mentalnog zdravlja. Od samog početka rada, tim CMZ je postavio visoke ciljeve sa željom da korisnicima ponudi najbolje usluge. Tako je, nakon samo dvije godine rada, CMZ prošao proces akreditacije Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), gdje su, organizacija, proces rada i usluge, ocijenjene sa vrlo visokom ocjenom (jedan od najboljih rezultata u FBiH).

Tim CMZ čine:

- mr.sci.dr Gazmend Ljutfiu, psihijatar-odgovorna osoba;

- Agnesa Lihovac, dipl.med.sestra-odgovorna sestra;

- Alma Merdžanić, med.sestra i educirani okupacioni terapeut;

- Lejla Gabela, dipl.psiholog i kbt psihoterapeut;

- Nesiba Pepić, dipl.scr;

- Helena Jonuzi, socijalni radnik.

Najbliži vanjski saradnici CMZ Hadžići su Centar za socijalni rad Hadžići te Udruženja "Merhamet" i "Ruka podrške".