• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježavanje Dana patriotske lige Općine Hadžići

U povodu obilježavanja Dana Patriotske lige općine Hadžići u subotu 28.09.2024. godine u 10:30h položit će se cvijeće na spomen-obilježjima u  Hadžićima i Tarčinu. Na šehidskom mezarju u Kahrimanima – Pazarić cvijeće će se položiti u 11:00h gdje će se održati i historijski sat. U 13:00h predviđeno je druženje članova udruženja i gostiju u domu na Šavnicima.

Na strahovite pritiske, prijetnje, ucjene i ultimativne zahtjeve da Bosna i Hercegovina bude dio krnje Jugoslavije koja je u suštini bila zamaskirano ostvarenje jednog od probuđenih velikodržavnih projekata, bosanski patrioti odgovaraju ustrajnim zalaganjem za mir i rješenje jugoslovenske krize kroz dijalog.

Na području Hadžića zalaganje za mir se ispoljavalo kroz nastojanja da se očuvaju dobri međunacionalni odnosi. Održavani su sastanci, potpisivane međustranačke izjave, apelovalo se na mir. Mirno, strpljivo i mudro se reagiralo na uporne demagoške priče o ugroženosti jednog naroda. Prikupljani su potpisi građana kojima se upućivao apel za mir. I Hadžičke majke su se pridružile općim zahtjevima da se bosanskohercegovački mladići vrate sa produženog odsluženja vojnog roka jer je bilo jasno da se JNA stavila u službu kreatora politike zločina i agresije. Paralelno sa ustrajnim zalaganjem za mir, bosanski patriotizam nije istovremeno značio i naivnost i slijepo vjerovanje kako sudbinu treba prepustiti na volju kreatorima probuđenih ideologija koje su u korijenu imale aspiracije na bosanskohercegovački teritorij. Dan za danom sve je postajalo jasnije da poruke mira ne dopiru do onih koji su pripremali agresiju sa ciljem nestanka i podjele BiH. Na temelju takvih činjenica nastala je Patriotska liga BiH kao oblik otpora prijetnjama i pokušajima da se spriječi da o sudbini BiH odluče njeni građani putem referenduma kao demokratskog načina izražavanja mišljenja. Vrijeme je pokazalo da je upravo formiranje Patriotske lige bilo jedan od najvažnijih faktora kojima je spriječeno da Bosna šapatom padne.

U Domu policije u Sarajevu, 10. juna 1991. godine, formiran je Savjet za nacionalnu odbranu u kojem je bilo sedam članova. Potom je krizni štab odbrane grada Sarajeva preuzeo naziv Patriotska liga regije Sarajevo. Formiranjem takozvane srpske republike BiH od 9. januara 1992. godine na Palama, još više su intenzivirane odbrambene aktivnosti Pariotske lige. U tom smislu su održana savjetovanja u raznim mjestima u BiH s ciljem konkretizacije zadataka vojno-političkog rukovodstva zemlje i rukovodstva Patriotske lige za odbranu suvereniteta R BiH. Na osnovu izvršenih procjena političko-bezbjedonosne situacije u BiH vojnom okruženju utvrđeni su pravci djelovanja Patriotske lige u cilju odbrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti R BiH.

Pripadnici Patriotske lige bili su među prvim i najiskusnijim borcima čije su odvažne akcije sprečavale neprijatelja da ostvari planirane genocidne namjere.

Kasnije su, po Odluci Predsjedništva RBiH od 9. aprila 1992. godine, štabovi i jedinice PLBiH ušle su u sastav TORBiH, a odlukom istog organa u ulozi vrhovne komande od 23. juna 1992. TORBiH preimenovana je u Armiju RBiH, jedinu legalnu i legitimnu oružanu silu na teritoriji međunarodno priznate RBiH.

Na području Hadžića formiranju Patriotske lige se pristupa odlučno i hrabro. Okolnosti u kojima se nabavljalo oružje, uniforme i materijalno- tehnička sredstva su bile veoma rizične i opasne. Zbog toga o Patriotskoj ligi i njenim pokretačima i članovima treba govoriti sa posebnim respektom. To je i razlog zbog kojeg ove godine u Hadžićima obilježavamo 18.septembar - Dan Patriotske lige Hadžići, koji se obilježava na datum mobilizacije rezervnog sastava policije, kroz jedan cjelovit, jedinstven i sadržajan program. Naša želja je sačuvati od zaborava period stvaranja Patriotske lige, te kroz takvu aktivnost mlađim naraštajima u srca usaditi snažan patriotizam i odanost državi BiH.

Uz ovakva patriotska promišljanja i poruke, svim pokretačima otpora, svim članovima Patriotske lige u našoj općini i svim patriotski opredijeljenim građanima čestitamo 18. septembar - Dan Patriotske lige općine Hadžići i Dan udruženja boraca Patriotska liga općine Hadžići.

Uduženje boraca “Patriotska liga” općine Hadžići