• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

U Kahrimanima obilježen 15. april – Dan Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju Kahrimani danas je obilježen 15. april – Dan Armije RBiH. Cvijeće su položile delegacije Koordinacije boračkih udruženja općine Hadžići i Općine Hadžići.

Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca.

Vrhovni komandant bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH. Obilježavanje ovog značajnog datuma proteklo je u skladu sa mjerama i preporukama nadležnih institucija vezanih za umanjenje rizika od širenja koronavirusa. Porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobiliziranim borcima, nosiocima ratnih priznanja i veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i svim građanima, čestitamo 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.