• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Usvojen Budžet Općine Hadžići za 2024. godinu u iznosu od 17,7 miliona KM

Općinsko vijeće Hadžići je na danas održanoj 27. redovnoj sjednici usvojilo Budžet Općine Hadžići sa 2024. godinu u iznosu od 17,7 miliona KM. U 2024. godini na kapitalne infrastrukturne projekte planira se utrošiti 8.655.920,00 KM ili 48,90 % novca što naš budžet svrstava u kategoriju razvojnih.

Usvojen je Program rada Općinskog vijeća Hadžići za 2024. godinu. Program sadrži 48 tačaka, od toga je 46 za razmatranje na redovnim sjednicama, a dvije tačke su druge programske aktivnosti: 6. mart – Svečana sjednica u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana Općine i 25. novembar – Svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Usvojena je Odluka o kriterijima za raspodjelu sredstava iz Budžeta Općine Hadžići za 2024. godinu – podrška poljoprivredi. Za poljoprivrednike je obezbijeđeno 320.000 KM. Ovom Odlukom novac se raspoređuju za sljedeće namjene: nabavka nove poljoprivredne mehanizacije i odgovarajućih priključaka (izuzev ATV/UTV/Quad), opreme za mljekarstvo, opreme za pčelarstvo (izuzev nabavke košnica), sufinansiranje projekta nabavke plastenika, steonih junica i projekta pčelarstva, finansiranje promotivnih aktivnosti i ostalih vidova podrške u oblasti poljoprivrede te sufinansiranje drugih projekata i drugih vidova podrške iz oblasti poljoprivrede (uginuće stoke, nabavka sjemena, plastenika, pčelinjih društava, opreme, i drugo).

Usvojena je Odluka o utvrđivanju cijena usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. Ovom Odlukom povećana je cijena usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, a koju vrši davalac usluga JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići. Nove cijene bit će prikazane na računima od 01.01.2024. godine.

Općinsko vijeće je usvojilo dokument Strategija prema mladima općine Hadžići 2024-2028 sa akcionim planom za navedeni period. U cilju praćenja realizacije Akcionog plana iz „Strategije prema mladima općine Hadžići 2024-2028“, Općinski načelnik će imenovati Radnu grupu koja će pratiti provedbu Strategije prema mladima, vršiti monitoring i provedbu evaluacije. Aktom o imenovanju Radne grupe, Općinski načelnik će utvrditi zadatke uključujući izradu monitoring plana i metodologije za provedbu evaluacije, mjere i rokove, kao i ostala pitanja vezana za njen rad.

Usvojene su odluke o davanju saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije za izgradnju i korištenje postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu energiju „Duranovići 1“, „Duranovići 2“ i „HP Solar 1“.

Usvojena je Odluka o pristupanju izrade Regulacionog plana Stambeno naselje „Tinohovo 1“ kao i odluke o usvajanju, provođenju i pristupanju izradi planova parcelacije za stambena naselja „Pazarić 2“ i „Drozgometva 1“.

Sjednicom je predsjedavao Almin Bašić, a bilo je prisutno 22 vijećnika.