• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Metaljica: Nova arheološka dostignuća u proučavanju srednjovjekovne Bosne

Na lokalitetu Metaljica - Vilovac kod Tarčina, treću godinu za redom, vrše se arheološka istraživanja srednjovjekovne nekropole stećaka. Tim koji provodi projekat je Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju UNSA i Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta UNSA uz saradnju Općine Hadžići te podršku načelnika Hamde Ejubovića.

Riječ je o značajnom kulturno-historijskom spomeniku koji uveliko svjedoči o intenzivnom srednjovjekovnom životu na području Hadžića. Osteološki materijal otkriven u toku istraživanja biće podvrgnut genetičkim, antropološkim, odontološkim i brojnim drugim analizama koje će rasvijetliti život naših srednjovjekovnih predaka. Istraživanjem se stvaraju pretpostavke za iskorištavanje ovog prostora u edukativne i turističke svrhe.

Arheološko istraživanje na ovoj nekropoli je rezultirao otkrivanjem 55 grobnica, a tjelesni ostaci su upućeni na Institut na genetički inžinjering gdje se ovbavljaju antropološke, genetičke, odontološke i arheološke analize. Vrijeme starosti skeletnih ostataka se vrši metodom C 14. U grobnicama je pronađen jedan prsten i par naušnica.

Radove je 18. jula posjetio načelnik općine Hadžići sa saradnicima te prof. dr. Naris Pojskić direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Ismo Hebibović direktor TRZ Hadžić, Adisa Lepić načelnica Odjela arheologije u Zemaljskom muzeju BiH, te Edin Bajramović direktor hotela Tarčin Forest Resort. TRZ Hadžići je organizovao topli obrok na terenu, a direktor Hebibović je uručio i prigodne poklone studentima i profesorima. U dogledno vrijeme na ovome lokalitetu je planirana izgradnja arheološkog parka.

I ove godine, kao i prethodne dvije, na ovom značajnom projektu učestvuje u prosjeku 15 tak studenata, sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta UNSA sa doc. dr, Bujak Edinom na čelu. Jedna studentica je iz Švedske.