• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Izvještaj sa 24. sjednice Općinskog vijeća Hadžići

Pod predsjedavanjem Almina Bašića danas je održana 24. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići kojoj je prisustvovalo 26 vijećnika. Na dnevnom redu je bilo 12 tačaka.

Usvojene su odluke o usvajanju i provođenju Plana parcelacije Stambeno naselje „Osenik 1“ Pazarić. Na predmetnom obuhvatu, na neizgrađenom zemljištu, planirana je izgradnja 18 individualno stambenih objekata spratnosti SP1.

Usvojena je Odluka o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište bunara BH1. lzvorište bunara BH1 locirano je u gradskom dijelu, između rijeke Zujevine i Javne ustanove "Kulturno sportski i rekreacioni centar'" Hadžići, a predviđeno je za vodosnabdijevanje građana Hadžića.

Usvojen je izvještaj o radu JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići za 2022. godinu. Sučeljavanjem prihoda i rashoda utvrđeni poslovni rezultat je gubitak u iznosu od 80.499,07 KM. U istom periodu 2021. godine rezultat je bila dobit u iznosu od 43.031,44 KM. Ostvareni rezultat je direktna posljedica inflatornih kretanja u toku 2022. godine.

Ovo preduzeće u 2023. godini planira investirati ukupno 1.160.000,00 KM u projekte izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže. Izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže radit će se na slijedećim lokacijama: dio naselja Ušivak, potez Bare-Danac-Drozgometva (distributivni cjevovod, rezervoari i prepumpno postrojenje), vodovodni sistem Matići-Olimpik-Crvene stijene, rekonstrukcija vodovodnog sistema naselja Pazarić, rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Dragovići prema rezidencijalnom naselju „Enma“ , rekonstrukcija vodovodnog sistema u trupu saobraćajnice u naselju Miševići (prema Gladnom polju).

Komunalac također planira izgradnju glavnog fekalnog kolektora u trupu saobraćajnice u naselju Miševići (prema Gladnom polju), spajanje izgrađenih sekundarnih vodova u fekalni kolektor Bjelotine, Ušivak i Musići, nastavak izgradnje sekundarnih vodova u mjesnim zajednicama na području općine Hadžići gdje postoji glavni kolektor, spajanje JU „Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine“ Pazarić na fekalni kolektor Pazarić, izgradnja fekalnog kolektora za spajanje u sistem rezidencijalnog naselja „Enma“.

Razmatrane su informacije o ostvarivanju socijalne zaštite na području općine Hadžići za 2022. godinu, o ostvarivanju dječije zaštite i zaštite civilnih žrtava rata, o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova službi za upravu Općine Hadžići, o stanju kulture na području općine Hadžići za 2022. godinu.