• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena godišnjica bitke na Prehulji

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u naselju Trzanj, spomen obilježju ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu i na mezaru pukovnika Armije RBiH Refika Tufe, tradicionalnim pohodom na Prehulju iz Tarčina, Trznja i Raštelice danas je obilježena 31. godišnjica “Bitke na prevoju Prehulja”u organizaciji Udruženja “Veterani policije”SJB Hadžići i Općine Hadžići.

Cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja s područja općine Hadžići, predstavnici Općine Hadžići te građani koji su svojim prisustvom podržali ovu manifestaciju.

Slobodni prostori općina Konjic i Hadžići tada su bili jedini prolaz ka glavnom gradu BiH i zato je bitka za Prehulju bila od velike važnosti. Uvidjevši značaj ovih prostora za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, neprijatelj je u nekoliko navrata pokušao da ovlada ovim strateškim tačkama. Ova predsudna bitka se desila 13. maja 1992. godine, kada su naši borci uspjeli da se odupru agresorskim snagama koje su iz pravca Bradine krenule ka slobodnim hadžićkim prostorima. Mještani iz sela Korče primjetili su da je na toj značajnoj koti stacioniran veliki broj srpskih vojnika nakon čega je uslijedila brza akcija pripadnika SJB Hadžići i TO Hadžići. Tom prilikom su zarobljene velike količine oružja i municije te od strane zarobljenih vojnika prikupljene važne informacije o namjerama naoružanih vojnih formacija koje su iz pravca Bradine u narednih nekoliko dana planirale napad na Tarčin i okolna naselja.

U strategijama generala JNA koji su planirali zauzimanje Bosne i Hercegovine u kratkom roku stoji da je ključ pokoravanja Bosne zauzimanje greda Ivan-sedla, Igmana i Vlašića. Upravo iz tog razloga Bitka na Prehulji bila je jedna od najznačajnijih za opstanak Bosne i Hercegovine.