• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Najveći uspjeh Općine Hadžići u posljednjih 20 godina

Najveći uspjeh Općine Hadžići u posljednjih 20 godina zabilježen je u 2022. godini kada je u Budžet uprihodovano 21.400.000 KM. Ovo je rečeno na danas održanoj 22. sjednici Općinskog vijeća Hadžići kojom je predsjedavao Almin Bašić. Od pomenutog iznosa realizovano je skoro 18 miliona KM. Višak prihoda nad rashodima u iznosu od 3,9 miliona KM prenosi se u Budžet 2023. godine.

„Veliki uspjeh i visoko podignuta ljestvica koju će u narednom periodu biti teško dostići. Ostvarili smo najbolji rezultat u posljednjih 20 godina. Uprihodovali smo 21,4 milion KM, a u infrastrukturu uložili skoro 10,5 miliona KM. To nam govori da smo kao loklalna zajednica bili fokusirani i opredjeljni za razvoj. Realizovali smo brojne projekte koje je teško sve nabrojati. Izdvojio bih uređenje Industrijske zone Hadžići i nastavak izgradnje saobraćajnice Binježevo-Miševići-Gladno polje. Izgradili smo dva nova društvena doma i uložili 400.000 KM u obnovu onog u Tarčinu. Ulagali smo u sve oblasti od obrazovanja, sporta, zdravstva, kulture do društvenih aktivnosti. Posebno smo zadovljni ostvarenim rezultatima iz oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda“, kazao je između ostalog pomoćnik načelnika Općine Hadžići Eldar Proha obrazlažući Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za period od 01.01. do 31.12.2022. godine koji je usvojen većinom glasova od 25 prisutnih vijećnika.

Većinom glasova usvojen je prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o prekršajima protiv javnog reda i mira tako da će ugostiteljski objekti na području općine Hadžići raditi duže jedan sat. U ljetnom periodu kafići će raditi do 24,00 sata, a u zimskom period do 23,00 sata. Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene po 1m² korisne površine na području općine Hadžići i ona iznosi 1.296.00 KM. Usvojena je Odluka o utvrđivanju bazne cijene za određivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području općine Hadžići i ona iznosi 380,00 KM kao i Odluka o utvrđivanju naknade za pogodnost građevinskog zemljišta - rente na području općine Hadžići.