• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Počela gradnja vjetroparka Ivan Sedlo, investicija vrijedna skoro 70 miliona KM

Vjetropark Ivan Sedlo, investicija vrijedna skoro 70 miliona KM koja Sarajevo uvodi u zajednicu proizvođača zelene energije, počela je danas s gradnjom. Projekat je još 2008. godine osmislio Faik Begić koji je zajedno sa načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem i tadašnjim dekanom Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejubom Džaferovićem izvršio početna mjerenja. U međuvremenu se pojavila kompanija Suzlon koja se interesovala za investicije u BiH te je čitav projekat i otkupila. Samir Džaferbegović, direktor kompanije “Suzlon BH”, istakao je da se okončanje radova očekuje u narednih 18 mjeseci, te da će ova vjetroelektrana godišnje proizvoditi oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati i na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje.

“Od momenta kada su kupili projekat, kopmanija Suzlon je proživila sve one administrativne horore koje proživljavaju svi investitori u našoj zemlji počev od općine, kantona do federacije. Evo ih danas ipak ovdje i počinju pripremne radove.Čestitam im na tome. Pored svih benefita proizvodnje čiste energije, očekujemo prihod od 500.000 KM na godišnjem nivou, od tog iznosa 300.000 KM pripast će Općini Hadžići, a 200.000 KM Kantonu Sarajevo”, kazao je načelnik Ejubović.

Ministar privrede KS Adnan Delić je kazao kako nakon šest godina, investicija vrijedna oko 70 miliona maraka počinje svoju realizaciju, na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj projekt.

“Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo zadovoljit će oko 6% potreba za električnom energijom Kantona, a njenom izgradnjom stvoreni su preduslovi za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14% potreba Kantona Sarajevo”, istakao je Delić.

Ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije nisu samo uvođenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja, nego i strateški važno pitanje za državu i nacionalnu stabilnost, kao i energetsku nezavisnost.