• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Johan Satler u posjeti Hadžićima

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Satler posjetio je danas Općinu Hadžići gdje se sastao sa načelnikom Hamdom Ejubovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o iskustvima Općine Hadžići u ukupnom razvoju i izazovima na tom putu, aktuelnim društvenim, ekonomskim i političkim temama. Razgovarano je i o aktivnostima koji se realiziraju na području općine Hadžići i privrednom razvoju.

Satler je istakao kako su Hadžići, a posebno načelnik Ejubović pozitivan primjer na mnogo načina i čestitao na tome.

"Hvala načelniku Ejuboviću na gostoprimstvu. Želim da mu se lično zahvalim za mnoge pozitivne stvari koje je uradio kao načelnik općine, a posebno je za pohvalu njegov angažman u radu Saveza općina i gradova FBiH, gdje sam čuo samo riječi hvale. Također, načelniku i građanima općine Hadžići posebno se zahvaljujem za saradnju sa IOM-om i ljudima koji rade u prihvatnom centru Ušivak. Ovdje sam i da ponudim saradnju i finansijsku podršku za neke manje projekte koje nam Općina kandidira ", rekao je tokom sastanka Satler.

Tokom susreta, razgovarano je o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, položaju mladih ljudi u Hadžićima, mogućnostima i izazovima sa kojima se susreću. Načelnik Ejubović je tražio od Satlera da Evropska unija u BiH pomogne nižim nivoima vlasti tako što će izvršiti pritisak da se izmjene loša zakonska rješenja koja koče privredni razvoj.

“Dajte nam jednake mogućnosti da radimo. Što se tiče sredstava koja ste ponudili ona su uvijek dobrodošla, pogotovo malim lokalnim zajednicama. Međutim, moramo ostati u vezi u smislu da izvršimo pritisak na više nivoe vlasti da izmjenimo ružna zakonska rješenja koja koče razvoj lokalnih zajednica u BiH. Pod hitno se mora mijenjati zakon o građevinskom i šumskom zemljištu”, kazao je Ejubović.