• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Održivom poljoprivredom možemo do nulte stope gladi

Kada bismo zasijali svu slobodnu bosansku zemlju nahranili bismo naše stanovništvo, a budžete oba entiteta punili sa 25 do 30 posto ukupnih prihoda. Sa ovakvim odnosom prema poljoprivredi sve je veći broj gladnih, uvozimo više od 90 posto hrane, a budućnost nam je sve neizvjesnija. Ovo je nedavno medijima kazao najveći bh. farmer Jusuf Arifagić, vlasnik farme sa oko 900 grla stoke iz Kozarca.

Zbog zabrinjavajuće geopolitičke situacije u svijetu i mogućih problema u oblasti proizvodnje hrane u narednom periodu potrebno je posebnu pažnju posvetiti oblasti poljoprivrede u Kantonu Sarajevo. Ovo se posebno odnosi na prigradske općine kakva je općina Hadžići.

Na adresu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i resornog ministra Adnana Delića jučer je poslat zaključak Općinskog vijeća Hadžići usvojen na 18. redovnoj sjednici održanoj 18.8.2022. U zaključku se traži sljedeće:

- Nabavka 100 rasplodnih junica iz uvoza za područje općine Hadžići;

- Vraćanje podsticaja za uzgoj jedne rasplodne junice;

- Povećanje iznosa podsticaja za proizvodnju merkantilnih žitarica sa 665 KM na 1500 KM po hektaru;

- Povećanje podsticaja za izgradnju štalskog i prostora za skladištenje hrane minimalno 150 KM po metru kvadratnom;

- Izdvajanje 3% sredstava budžeta Kantona sarajevo za 2023. godinu za poljoprivrednu proizvodnju i projekte iz oblasti poljoprivrede.

Zaključak je predložio Dženan Rizvo, a jednoglasno podržali svi vijećnici Općinskog vijeća Hadžići. Dok cijene hrane iz uvoza konstantno rastu, a brojne zemlje ograničavaju količine koje će podijeliti sa drugima, bh. poljoprivreda je na koljenima, suočena sa konstantnim rastom troškova proizvodnje i nemarom vlasti.