• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Studentima i učenicima veće stipendije, rekordna realizacija budžeta u prvih šest mjeseci

Pod predsjedavanjem Almina Bašića danas je održana 18. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići kojoj je prisustvovalo 26 vijećnika. Razmatrano je i usvojeno 10 tačaka dnevnog reda. Većinom glasova usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za prvih šest mjeseci tekuće godine.

„Kao što znamo, 30. decembra, na 11. sjednici Općinskog vijeća Hadžići usvojili smo budžet u iznosu od 14,9 miliona KM. Planirali smo da u prvih šest mjeseci ostvarimo nekih 7 do 8 miliona KM. Međutim, predanim radom svih uposlenih u Općini Hadžići, svih službi na čelu sa načelnikom Ejubovićem, uspjeli smo za šest mjeseci realizovati skoro 12 miliona KM ili 80 odsto ukupno planiranih sredstava. Iz tog razloga na prošloj sjednici smo usvojili rebalans i povećali budžet na 19,9 miliona KM. Ovo je svakako veliki uspjeh za sve nas“, kazao je pomoćnik načelnika Eldar Proha.

Na strani rashoda bilježimo 5,5 miliona KM. Na izgradnju puteva, vodosnabdijevanje, javnu rasvjetu i druge infrastrukturne projekte utrošeno je 46 odsto sredstava. Značajna sredstva realizovana su kroz projekte nabavke visoko steonih junica, plastenika i podsticaja za kupovinu poljoprivrednih mašina. Sredstva su trošena i kroz socijalne projekte: jednokratna pomoć porodiljama, vantjelesna oplodnja, razni vidovi pomoći za liječenje građana, stipendiranje učenika i studenata, prevoz učenika, projekti mladih i finansiranje projekata iz oblasti sporta.

Jednoglasno je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju učenika i studenata. Pored povećanja ukupnog broja stipendija koje će Općina dodjeljivati, povećani su i iznosi. Studenti će dobijati 150 KM, a učenici 70 KM. Studenti sa invaliditetom od 50 % ne idu u proceduru bodovanja već direktno dobijaju stipendije.

Imenovanjem dva zamjenska člana popunjena je i Općinska izborna komisija Hadžići koja će spremno dočekati oktobarske Opće izbore. Dva člana koja su vijećnici imenovali su Sanja Sadiković i Sanela Mulagić.

Vijećnici su razmatrali i usvojili Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za područje općine Hadžići za period 2022 – 2027. godina. Podršku su dobili i planovi parcelacije „ Stambeno naselje Osenik 1“ Pazarić i „Stambeno naselje Pazarić“.